Koronavirus Srbija

Novi Pazar hitno nabavlja limene sanduke i džakove, 11 umrlih u jednom danu

szo-koronavirus-karantin

Gradski štab za vanredne situacije u Novom Pazaru doneo je naredbu o hitnoj nabavci za potrebe zdravstvenog sistema u ovom gradu, zbog širenja koronavirusa.

Kako prenosi N1, u nabavci je između ostalog navedeno da se nabavi 20 limenih sanduka i 200 džakova za posmrtne ostatke.

Zvanični podaci Ministarstva zdravlja u Srbiji govore da je u prethodna 24 sata od koronavirusa umrlo troje ljudi. Po svemu sudeći, u tu statistiku nije ušla brojka iz Novog Pazara, jer je, kako su medicinski radnici iz ovog grada kazali za naš portal, samo juče od covida 19 umrlo 11 osoba: “Mi smo desetkovani i više nemamo snage da se borimo. Juče je umrlo 11 ljudi”, ovo je samo jedna od poruka doktorke iz Novog Pazara.

Kapaciteti bolnice su odavno prebukirani, pacijenti leže na hodnicima, medicinsko osoblje na ivici snage preklinje za pomoć … a država ćuti. Dok se u Novom Pazaru nabavljaju džakovi za premunule, respiratori ne rade, a preko 100 ljudi se nalazi u kritičnom stanju, država ne šalje nikakvu pomoć, a vrhuška Kriznog štaba na čelu sa dr Darijom Kisić, se nalazi na Zlatiboru na seminaru posvećenom COVID 19. Gradski štab raspisao je hitnu nabavku opreme, a na spisku su 20 limenih sanduka i 200 džakova za posmrtne ostatke.

Načelniku Gradske uprave za izvorne i poverene poslove naloženo je da u najkraćem mogućem roku izvrši hitnu nabavku za potrebe zdravstvenog sistema u Novom Pazaru usled širenja zarazne bolesti Kovid-19, bez obzira na vrednost nabavke.

Tako su se u nabavci među sedam stavki, našle i dve koje su zabrinule javnost u Novom Pazaru. Nabavka 20 limenih sanduka, i džakova za posmrtne ostatke, i to 200 komada crnih i belih, samo je još više iskreirala nedovoljno objašnjenu situaciju u bolnici u Novom Pazaru i broju zaraženih i umrlih iz ovog dela Srbije.

Zavod za javno zdravlje u Novom Pazaru se zadnji put javnosti obratio još pre tri dana. Tada je direktor Šefadil Spahić rekao da je epidemiološka situacija u ovom gradu nestabilna, ali pod kontrolom. On je na konferenciji za novinare kazao da se porast broja inficiranih koronavirusom beleži poslednjih 20 dana, a da su glavni krivci za to brojni kontakti i nepoštovanje preporučenih mera.

– Dešavalo se da imamo jednog zaraženog koji je bio u kontaktu sa 84 osobe, od kojih su njih 24 bile pozitivne. Teško je samo ‘pohvatati’ sve kontakte, a gde je lečenje zaraženih i zaštita zdravstvenog sistema, radnika – rekao je Spahić.

Portal “Sandžak press”, piše da se tek sada se krenulo sa formiranjem Respiratornog centra i izgradnjom instalacija potrebnih za njegovo puštanje u funkciju.

– Ovaj proces mogao bi da potraje više od sedmicu dana. Trenutno su u funkciji tri transportna respiratora. Kada je reč o broju pacijenata sa težom kliničkom slikom trenutno ih je više od stotinu smeštenih u pet odeljenja bolnice – navodi ovaj portal.

Štab za vanredne situacije Novog Pazara u subotu je doneo odluku o zatvaranju svih zabavnih parkova za decu, skraćenja radnog vremena do 19 časova svih trgovinskih radnji i marketa, frizerskih salona, pekara, mesarskih radnji i ostalih uslužno-zanatskih objekata.

Lekarima ponestaje snage: Mi smo umorni, iscrpljeni i uplašeni (VIDEO)

122 Shares
122 Shares
Share via
Copy link