Srbija Vesti

Ovo je nova cena mleka u Srbiji: „Divlja“ otkako više nije pod kontrolom Vlade

Poljsko mleko
Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Cena UHT mleka od 2,8 odsto mlečne masti od nedelje, 30. septembra, više nije pod kontrolom Vlade. Svega nekoliko dana nakon ove odluke, cena ovog mleka je sa „zamrznitih“ 129, skočila na 170 dinara po litru.

Od novembra 2021. godine na snazi je Uredba o ograničenju cena osnovnih namirnica. Od tada, ona je nekoliko puta produžavana, a maksimalne cene po kojima je moglo da se prodaje mleko, meso, šećer i brašno su se menjale – jedino ulje košta isto već skoro godinu dana. Od nedelje je dugotrajno mleko u pakovanju od litar, od 2,8 odsto mlečne masti izuzeto iz Uredbe, tako da je njegova cena „odmrznuta“ i sada može slobodno da se formira.

Svega nekoliko dana kasnije, desilo se upravo ono na šta su brojni ekonomisti upozoravali – eksplozija cena. Iako je raf sa dugotrajnim mlekom u jednom beogradskom marketu prazan, nove cene su tu. Tako je nova cena ovog mleka, jednog od vodećih brendova u našoj zemlji, 170 dinara po litru.

Iako je državni sekretar u Ministarstvu trgovine i turizma Uroš Kandić nedavno rekao da će cena mleka biti između 108 i 120 dinara za robne marke kod velikih trgovinskih lanaca, dok će brendirano mleko biti nešto skuplje, čini se da prendirano mleko ipak nije samo „nešto skuplje“, s obzirom na to da je njegova cena za 40 dinara više nego pre pet dana.

Dakle, poskupljenje koje se beleži u tako kratkom periodu je 31,78 odsto.

Izvor: Nova.rs

Od danas nove cene goriva u Srbiji, dizel poskupeo za 11 dinara

Luftika ##

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

144 Shares
144 Shares
Share via
Copy link