Beograd Izbori 2020 Magazin

Kako bi mogla izgledati nova Vlada? Vučević ministar pravde, Brnabić premijerka, Šapiću trgovina

Mediji i analitičari danima spekulišu o sastavu nove Vlade.

Prema pisanju medija najveće šanse da predvodi Vladu ima Ana Brnabić, trenutna premijerka, dok bi ministarstvo pravde mogao predvoditi aktuelni gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Novosadski gradonačelnik se u nekoliko navrata ranije pominjao kao jedna od vodećih figura za šefa tima u Nemanjinoj 11, ali prema poslednjim prognazama, realnija je pozicija ministra pravosuđa.

Kako sada stvari stoje, i SPS i SPAS su podjednako blizu ulasku u Vladu, naveo je za Blic neimenovani izvor iz vrha SNS.

List navodi i da bi u novoj vladi moglo da bude više žena i mladih ljudi.

Kako kaže izvor lista, novi saziv Vlade Srbije biće izabran posle 7. septembra, nakon sastanaka koji očekuju državni vrh u Beloj kući i Briselu. List navodi da, iako je 25. avgust prvobitno figurirao kao jedan od datuma na koji bi ministri mogli da polože zakletvu u Skupštini Srbije, važni susreti koji se tiču nastavka dijaloga Beograda i Prištine promenili su planove.

Izvor Kurira navodi da bi Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, mogao biti jedno od novih lica u Vladi Srbije.

Blagojević je, prema tom izvoru, jedan od ozbiljnijih kandidata za budućeg ministra građevinarstva i infrastrukture, dok bi se dosadašnja ministarka Zorana Mihajlović verovatno preselila na rukovođenje Ministarstvom energetike, koje je i vodila od 2012. do 2014.

Ukoliko bude deo vladajuće većine, lider Srpskog patriotskog saveza Aleksandar Šapić, kako saznaje list, viđen je za ministarsko mesto u resoru trgovine i turizma.

Dosadašnja predsednica parlamenta Maja Gojković i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež takođe važe za ozbiljne kandidate za ministarska mesta.

Čadež bi, piše ovaj list, mogao da postane novi ministar privrede, a Gojkovićeva bi mogla da preuzme resor kulture.

– Blagojević je u prethodnih pet godina vodio projekte obnove nakon elementarnih nepogoda, a povereno mu je i obnavljanje predškolskih, školskih, zdravstvenih i socijalnih ustanova. Prilično se dobro snašao u toj ulozi i sada figurira kao dobro rešenje za ministra građevinarstva i infrastrukture, posebno zbog toga što je plan da se taj resor odvoji od saobraćaja, kako je bilo u prethodnoj vladi. Zorana Mihajlović će se verovatno vratiti energetici, što je inače njena primarna oblast – navodi izvor lista.

O mogućnosti da uskoči na ministarsko mesto, Marko Blagojević kaže da o tome nije razmišljao, jer nije za tako nešto čuo.

Ovaj list piše i da je gotovo izvesno da telekomunikacije neće više biti deo Ministarstva trgovine i turizma, već će verovatno biti vezane za resor saobraćaja. Takođe, ozbiljno se razmišlja da nauka i tehnološki razvoj dobiju ministarstvo odvojeno od prosvete, kojem će biti pripojeno visoko obrazovanje.

Izvor: Novosti, Blic, Kurir, 021.rs

Zemlja zove Vučića: Obećao kanalizaciju do Crnog mora, a u poslednje 4 godine izgrađeno 10 km mreže

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

15 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap