Magazin

Zemlja zove Vučića: Obećao kanalizaciju do Crnog mora, a u poslednje 4 godine izgrađeno 10 km mreže

aleksandar-vucic-miting

Aleksandar Vučić je u svom megalomanskom stilu najavio izgradnju kanalizacione mreže u Kragujevcu u dužini od 600 km. Kako je rekao, to bi trebalo da bude ispunjeno do kraja sledeće godine.

Prema dokumentaciji koja je javno dostupna, u Kragujevcu je za poslednje četiri godine urađeno manje od 10 kilometara kanalizacione mreže, što odmah dovodi u pitanje realnost i ovog predsednikovog obećanja.

Inače, 600 kilometara, to je razdaljina od Kragujevca do Crnog mora.

Predsednik Vučić je najavljujući “velike i fantastične vesti” na instagram profilu BuducnostsrbijeAV, rekao da će kanalizaciona mreža biti urađena u 70 opština centralne Srbije.

View this post on Instagram

Odlične vesti za građane Srbije!

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Vučić je 27. jula objavio na Instagramun video u kom kaže: “U 70 opština centralne Srbije, potpisaćemo uskoro ugovor, izgradnja fabrika za prečišćavanje otpadnih voda, izgradnja kanalizacionih cevi, najbrže dobijaju Kragujevac i Niš. Do kraja 2021. samo u Kragujevcu preko 600 kilometara cevi. Dakle, velike, fantastiče vesti za čistiju Srbiju, za Srbiju 21. veka, baš onako kako smo rekli u programu Srbija 2025”.

Kanalizacija je jedan od “gorućih” komunalnih problema u Kragujevcu i čini se da bi predsednikova najava mogla da reši dugogodišnje muke građana u prigradskim mesnim zajednicama.

Upućeni u gradske komunalne probleme, za portal  Nova.rs objašnjavaju da u prigradskim naseljima još uvek postoje čitave ulice koje nisu priključene na gradsku kanalizacionu mrežu i u kojima se za odvod fekalnih otpadnih voda koriste septičke jame.

Međutim, predsednikovu najavu i vest da bi takvi problemi uskoro mogli da budu rešeni, niko od gradskih zvaničnika nije želeo da komentariše.

Rekonstrukciju kanalizacione mreže za 2021.godinu, trebalo bi da realizuje buduća gradska vlast, koja će biti formirana posle konstitutivne sednice 19. avgusta.

Međutim, zvaničnog odgovora iz gradskom komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” nema.

Ipak, portal Nova.rs u tom gradskom preduzeću od izvora bliskom menadžmentu, saznaje da u Kragujevcu trenutno postoji 350 kilometara uređene kanalizacione mreže i navodi da su u preduzeću bili zatečeni predsednikovom najavom da će u gradu biti ugrađeno 600 kilometara novih cevi.

Prema dostupnim podacima iz Programa poslovanja kragujevačkog Vodovoda za 2020. godinu, jasno se vidi da je u poslednje četiri godine u Kragujevcu rekonstruisano manje od 10 kilometara kanalizacionih kolektora.

U tom dokumentu se navodi da je u 2017. urađeno samo 907 metara, a u 2018. još manje – tek 582 metra. Tim planom je za 2020. godinu predviđeno skoro sedam kilometara, ali nema podataka i o realizaciji planiranih radova.

Izvor portala Nova.rs  iz “Vodovoda” potvrđuje da su podaci o dosadašnim radovi tačni, uz objašnjenje da rekonstrukcija u tim godinama nije mogla da bude obimnija, zbog nelikvidnosti gradskog budžeta.

Sagovornik dalje objašnjava da je od ove godine počeo blagi oporavak budžeta i nada se da će planirana rekonstrukcija biti i realizovana, ali da ne veruje u grandiozne planove koje za kragujevački Vodovod ima predsednik Srbije.

Nezvanično, investicioni plan za 2021. biće napravljen tek u poslednjem kvartalu ove godine, ali je nerealno da to bude 600 kilometara koliko je najavio predsednik Vučić.

Prema oceni neimenovanog izvora  “u najboljem slučaju u gradu može da bude rekonstruisano i novoizgrađeno oko 20 kilometara mreže”.

Otvara se pitanje, koliko je još nerealnih planova predviđeno do 2025. godine

Izvor: Nova.rs

Za našu decu: Najmlađi poslanik u Skupštini Srbije sin Vučićeve savetnice

Ana Marković

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

45 Shares
Share via
Copy link