Magazin

Nova trospratnica u centru Novog Sada umesto luksuzne ruine

Devastirani objekat na uglu ulica Miroslava Antića i Žarka Zrenjanina uskoro će biti srušen, kako bi se napravilo prostora za novu trospratnu zgradu.

Urušeni objekat je svojevrsno ruglo centra grada i već gotovo dve decenije se priča o njegovoj rekonstrukciji, ali do sada ništa nije učinjeno.

Stanove u ovoj zgradi kupila je “Ipon gradnja” još 2001. godine, ali je, prema svemu sudeći, bilo kakav posao do sada kočila restitucija, piše Zoran Strika za 021.

Upravo je “Ipon gradnja” poslala Gradu Novom Sadu predlog za razmenu nepokretnosti putem neposredne pogodbe, s obzirom na to da je mali deo objekta, nekadašnja fotokopirnica, ostala u vlasništvu grada. Umesto ovog, “Ipon gradnja” nudi Gradu poslovni prostor u budućoj zgradi na istoj lokaciji, veličine 20 kvadratnih metara.

Kako se navodi, investitor je vlasnik svih ostalih nepokretnosti na parceli, te drugih vlasnika na njoj nema. Ruina na uglu Mike Antića i Žarka Zrenjanina nalazi se u izuzetno lošem stanju, a ne postoji više ni zaštitna mreža, nego samo daske koje su iznad glava prolaznika, koje bi trebalo da ih zaštite od potencijalnog urušanja objekta.

Umesto slike napuštenog i urušenog objekta uskoro bi tu mogao da nikne objekat sa podzemnom garažom, prizemljem, tri sprata i potkrovljem, koji će biti namenjen za višeporodično stanovanje.

O tome da li će doći do razmene nepokretnosti između Novog Sada i privatnog investitora odlučiće odbornici na sednici Skupštine grada.

To će, gotovo sigurno, i biti učinjeno, pogotovo što je i komisija koja je ocenjivala ponudu “Ipon gradnje” smatrala kako je razmena “svrsishodna i ekonomski korisna za Grad Novi Sad, jer se postojeći poslovni prostor na adresi Miroslava Antića 9 ne koristi, odnosno ne izdaje duži niz godina i da je objekat napušten i u jako lošem, ruševnom stanju”.

zgrada mike antica
Foto: 021.rs

Investitor će imati niz obaveza koje će morati da ispoštuje sklapanjem ugovora sa Gradom, a prvi je da novoizgrađeni objekat bude završen u roku od 12 meseci od dobijanja građevinske dozvole, potom da bude u potpunosti uređen, da se obezbedi zasnivanje hipoteke ili naplative bankarske garancije u visini procenjene tržišne vrednosti buduće nepokretnosti, da se Gradu omogući uvid u dinamiku izgradnje.

Ovaj poslovni prostor biće uknjižen kao javna svojina Novog Sada, a troškove postupka oko razmene, te plaćanja poreza snosiće investitor.

Takođe, tu su i pravila gradnje koja će investitor morati da ispoštuje.

“Novi objekti moraju poštovati postojeću prostornu koncepciju i merilo, a gabariti i volumeni moraju biti u skladu sa gabaritima i visinama okolnih zaštićenih objekata, drugih objekata i definisanim profilom ulice. Poželjna je primena savremenog i umerenog arhitektonskog izraza, bez podržavanja elemanata istorijskih stilova i u skladnom odnosu sa okolinom”, navodi se u dokumentu.

Kako je fasada Pupinove palate postala najgori primer arhitektonskog kompromisa ikada

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


342 Shares
342 Shares
Share via
Copy link