Magazin Putovanja

Tako je lako zavoleti Norvešku – 3 zanimljivosti o kraljevini zbog kojih svaki turista odmah pakuje kofere

norveška 1
Foto: Getty Images

Glavni grad te nordijske zemlje smatra se jednim od najskupljih na svetu, prozvana je i zemljom ponoćnog sunca, a nudi nebrojano mnogo atrakcija za sve one koji se odvaže da podnesu ekstremnu hladnoću. Aurora borealis ili „opasi“ kamen među stenama samo su neki od razloga zbog kojih se pakuju koferi za Kraljevinu Norvešku, a portal Pun kufer navodi top 3.

Fotogenični kamen do kojeg je teško doći

U južnoj Norveškoj, u blizini sela Lisebotn između dve litice, to jest u procepu planine Kjerag, na visini od gotovo 1.000 metara smestio se kamen Kjeragbolten.

Pretpostavlja se da je tamo zapeo za vreme poslednjeg ledenog doba, a danas svojim položajem privlači turiste iz celog sveta.

Dok neki čekaju u redu za fotografisanje na tom zaglavljenom kamenu, oni koji se ne usude da na njega stanu, penju se do vrha zbog samog pogleda.

Reč je o atrakciji na ruti do najviše tačke planine Kjerag, koja doseže 1.080 metara.

norveška 2
Foto: Getty Images

Planinarenje do Kjeragboltena preporučuje se onima u barem nekakvoj sportskoj kondiciji. Uspon traje od 3 do 5 sati, zavisno od tempa.

Reč je o dosta strmim usponima i spustovima, sveukupne visine od 600 metara, te se ne preporučuje uspon po kišnom vremenu.

Put je otvoren samo u letnim mesecima, odnosno između juna i septembra, a teži delovi uspona opremljeni su sajlama za pomoć.

Na uspon se zaputite samo uz adekvatnu obuću i slojevitu odeću. Obavezno ponesite ručak i piće i neka vam baterija na telefonu bude puna.

Na toj pešačkoj ruti nema vodiča. Najbolji način za posetu tom neobičnom kamenu je odsedanje u gradu od kojeg vam do vidikovca i parkirališta treba 2 i po sata vožnje automobilom, a možete do tamo i autobusom.

Lovci na polarnu svetlost

Ekstremni lovci na polarnu svetlost uputiće se na Svalbard, grupu ostrva u Barencovom moru koja se sastoji od leda, snega i pokoje neustrašive arktičke životinje.

Svalbard je najseverniji deo Kraljevine Norveške i ponosi se projektom Svalbardskog globalnog skladišta semena, iz kojeg se mogu posmatrati zapanjujuća polarna svetla.

norveška 3
Foto: Getty Images

Da, nije novost da mnogi koji žele da vide taj prirodni fenomen dolaze na sever Norveške, jer je reč o jednoj od najboljih lokacija za „hvatanje“ polarne svetlosti.

Upravo aurora borealis prolazi tačno iznad tog arhipelaga, tako da su šanse za hvatanje svetlosti sasvim dobre, a moguće ju je videti od avgusta do aprila.

Grad u kojem je zabranjeno imati mačku i umreti

Simpatični Longjerbien smestio se u Arktičkom okeanu, na ostrvu Spitsbergen. Iako zvuči čudno, mačke su na Svalbardu zabranjene i to zbog ekoloških razloga.

Naime, kako bi se zaštitila lokalna fauna, to jest život lokalnih ptica koje žive u izolovanom ekosistemu i kojih je ionako malo, zabranjeno je držanje tih kućnih ljubimaca.

norveška 4
Foto: Getty Images

Još od 1950. u tom gradiću se „ne sme umreti“, odnosno biti pokopan. Reč je o zakonu koji je donesen nakon što je otkriveno da se tela koja su tamo pokopana ne raspadaju.

U arktičkim uslovima i velikim hladnoćama tela ostaju očuvana, pa je tako u telima pronađen i virus španskog gripa.

Telo u kojem je „živeo“ pomenuti virus zakopano je 1918, a naučnici su taj slučaj otkrili 1998. One koji su veoma bolesni i kojima se kraj bliži prevoze da svoje poslednje dane provedu u drugom delu Norveške, a na groblju u Longjerbienu moguće je staviti urnu.

Kažu da je neverovatno doživeti čudesnu nebesku svetlost od koje u trenutku zaboravite na kakvoj ste je hladnoći toliko čekali.

Ipak, ugrejati se kod kamina uz ukuse i mirise bakalara, lososa ili jagnjeće glave koju Norvežani obožavaju dobar je povod da spakujete kofere i odvažite se na jedinstveno putovanje.

Izvor: Pun kufer

Švedska je obećana zemlja za one koji žele da kombinuju porodični život i karijeru

Čitajte Luftiku na Google vestima

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

14 Shares
Share via
Copy link