Magazin

Norveška poznatim ličnostima zakonski zabranila lažiranje i obradu fotografija

dara naslovna
Foto: Printscreen/Twitter

U pokušaju da se obuzda štetan uticaj društvenih mreža i osoba koje propagiraju lažnu sliku savršenosti sopstvenog izgleda, Vlada Norveške krajem prošle godine donela je zakon kojim reguliše obradu fotografija i njihovo objavljivanje na internetu.

Naime, prema novom zakonu, ukoliko u ovoj zemlji na svom profilu želite da objavite fotografiju koju ste prethodno provukli kroz filtere bićete u obavezi da istu obeležite specijalno dizajniranim oznakama.

Ovaj zakon došao je kao plod javne polemike koja se duži vremenski period vodila u norveškom društvu, a zaključak je bio da „’telesni pritisak’ može imati štetne efekte na osećaj sopstvene vrednosti dece i tinejdžera“.

Ovaj trend lažnog predstavljanja je u prethodnim godinama i u našoj zemlji uzeo maha, pa je pitanje da li će i kada u Srbiji doći do ovakve zakonske regulative koja bi omladini pomogla da prihvati svoju unikatnost i nesavršenost.

Bilo bi zanimljivo videti starlete i estradne pevačice kako protestuju u Nemanjinoj ulici, zar ne, gledati ih kako brane svoja prava na lažnu samopromociju i lažiranje sopstvene pojave?

Dok taj dan ne dođe, mi ćemo se ganjati po ulicama sa problemima zagađenja, promoterima Rio Tinta, sa kriminalom i korupcijom,  klanovima i sadistima, nedefinisanim državnim granicama i bajkama o boljem životnom standardu.

Koliko smo mi godina, decenija, svetlosnih godina daleko od toga da nam obeležavanje obrađenih fotografija bude jedan od najvećih društvenih problema?

„PREPADOH SE“: Dara u izgled uložila 45.000 €, pa šokirala sve snimkom bez fotošopa

133 Shares
133 Shares
Share via
Copy link