Magazin

Damir izračunao koliko košta normalan život u Nemačkoj (VIDEO)

nemacka-troskovi
Printscreen

Damir Lenart se pre pet godina preselio u Nemačku, a sad na svom jutjub kanalu objavljuje razne korisne informacije za Balkance koji razmišljaju o odlasku. Troškovi života su svakako jedna od važnijih stavki, pa je ponovo viralan video u kojem sračunava tačnu cenu života u Nemačkoj za mesec dana.

Kako napominje na početku, njegova računica odnosi se na presek troškova za jednu porodicu, te da može biti „100 evra plus-minus“ zavisno od sredine.

– Prva stavka je stan, kada dođete u Njemačku, najam trosobnog stana za jednu obitelj, bez grijanja je oko 700 eura. Na ovu cijenu dolazi još 200 eura režija. Morate platiti tri stanarine unaprijed, ukupno 2.100 eura, da biste ušli u stan – kaže Damir Lenart iz Kutine, koji se smestio u mestu Baden-Baden u južnoj Nemačkoj, blizu francuske granice.

Otkriva da se stanovi pronalaze preko poznanika i grupa na društvenim mrežama. Ako je stan prazan, drugi trošak je nameštaj. Treća stavka je internet, koji je svima potreban u stanu, a mesečno košta 40 evra, dok su troškovi korišćenja mobilnih telefona oko 80 evra.

Što se tiče troškova hrane, tvrdi da je za osnovne namirinice dovoljno 400 evra mesečno. Oni koji ne žele da štede, već bi hteli da uvek imaju “svega u kući”, trošiće dvaput više.

Lenart tvrdi i da je “u Nemačkoj najlakše kupiti auto”.

– Čim prođe pola godine, ako niste u probnom radu, dobijete automobil kakav hoćete. Kredit za automobil mjesečno iznosi 200 eura. Može ići i oko 500-600 eura, ako hoćete Audi A6, 3.0 motor. 60 eura iznosi osiguranje za automobil, može biti i 120 eura za skuplje modele – prenosi Jutarnji list.

Na kraju Lenart dolazi do iznosa koji je potreban za mesec dana “normalnog života”.

– Kad zbrojite sve mjesečne troškove, dođete na cifru od 2.100 eura. Dodati tu još 100 eura za gorivo i 100 eura za neplanirane razne troškove. Mjesečni trošak iznosi oko 2.300 eura. Kad imate kućni budžet od 3.000 eura, možete živjeti komotno – zaključio je Lenart a prenosi Nova.rs.

 

 

Neobični rituali Šveđana zbog kojih nam je jasno zašto su jedan od najsrećnijih naroda

Čitajte Luftiku na Google vestima

97 Shares
Share via
Copy link