Magazin

Neobični rituali Šveđana zbog kojih nam je jasno zašto su jedan od najsrećnijih naroda

svedjani-fika

Šveđani su zanimljiv narod. Vredni su, ali izuzetno cene pauzu za kafu. Skromni su, ali se njihove zastave nalaze svuda i na prvu loptu mogu da deluju hladno poput klime koja ih okružuje, ali kad ih upoznate, topli su kao sauna.

Šveđani ne uživaju u ćaskanju i praznim rečima koji su mnogima potrebni da premoste neprijatnu tišinu, piše Buka.

Kad nemaju šta da kažu, Šveđani ćute, a retki su oni koji pozdravljaju susede na stepeništu ili u prolazu. Ponekad ne uzvrate ni konobari, a ni zaposleni u prodavnicama.

Komentirasanje vremena s nepoznatim ljudima deluje im kao besmislena, uzaludna aktivnost, naročito starijim generacijama. Od imigranta, studenata na razmeni ili turista, možda ćete i čuti pozdrav, ali od Šveđana ređe.

Ali, baš kad pomislite da su hladni i distancirani, iznenadiće vas topao zagrljaj umesto pozdrava.

„Zafikarite“ poslepodne

Najbolja stvar kod fike jeste što nema pravila. Možete da budete sami ili sa prijateljima, kod kuće ili u kafiću, u vozu, na poslu, bilo gde ili bilo kada.

Ali, objasniti nekome ko nije iz Švedske šta je fika nije najlakša stvar na svetu. Reč je o pauzi za kafu, i ujedno o nečemu što je mnogo više od kafe. Tu su i rolnice sa cimetom (kanelbullar), čokoladne kuglice uvaljane u kokos (chokladboll) i poslastica s marcipanom (semlor) ili neki drugi kolač po želji.

Ipak, fika ima dublje značenje od obične pauze za kafu s nečim slatkim.

Taj ritual je toliko upleten u njihovu tradiciju da, Šveđani ponekad provode fike i fike objašnjavajući prijateljima iz drugih zemalja kako je to vreme za opuštanje, zbližavanje s prijateljima, bolje upoznavanje ili odmor od dnevnih obaveza.

Fika je i resetovanje od napornog dana, navika koja navodi ljude da zastanu, sednu, budu svesni trenutka i pod uticajem šećera krenu u nove radne pobede.

Nova vremena i trendovi zdrave ishrane dopuštaju da se slatko zameni slanim zalogajima, pa nije „protivzakonito“ naručiti tost s avokadom umesto šećernih kuglica. Da nema sreće bez fike potvrđuje i podatak da je Švedska među 10 najsrećnijih i najprijateljskijih zemalja.

Glavni grad fike je Stokholm, koji ima na stotine hipsterskih ili moderno uređenih kafića, a ako poželite da vam domaćin pokaže značenje tog rituala u punom smislu reči, možete i da ga unajmite.

Mala subota

Mala subota nije rezervisana samo za Šveđane; Norvežani, Danci, Finci i Bugari takođe praktikuju tu naviku koju bi mnogi pripisali severnjacima.

U Švedskoj je lillördag ili mala subota dan kad su sluškinje imale slobodan dan jer su subotom radile, a u moderno vreme dan odmora zamenio je dan opijanja, i to sredom.

Doduše, ne tako intenzivnog kao tokom vikenda, ali ipak dovoljnog da se razbije nedeljna monotonija, napravi poneka glupost i stvore nove rupe u pamćenju.

Kod umerenih Šveđana reč je o ponekoj čaši vina ili piva, i druženju s prijateljima u kafićima koji sredom uveče nude popuste.

Moj život u Švedskoj: Odmor 5 nedelja, besplatna škola, početna plata 2000€

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Što više slušam i čitam o Švedskoj, sve više mi se sviđa. Nije ni čudo što spadaju u nekoliko najsrećnijih nacija na svetu. Gledaju svoja posla, poštuju svakoga, mnogo vremena provode u prirodii i brinu o njoj bolje od bilo koga drugog, rade kraće a efektivnije od ostalih, poštuju fiku kao neku vrstu nepisanog zakona. Siromaštva nema, beskućnika takođe, svi su ravnopravni, sve je uređeno i po meri čoveka. Stvarno mi dođe da pozovem medjunarodne selidbe pro move i odselim se tamo, iako baš i nisam u cvetu mladosti. Jedino što me malo koči je previše oštra klima ali, Šveđani kažu da ne postoji loše vreme, samo neadekvatna odeća.

  • Draga dragana, sa vecinom napisanog mogu da se slozim ali par stvari moram da kazem. Zivim i radim 30 godina u Svedskoj i da ne uzvracaju na pozdrav si skroz promasila, pogotovu zaposleni u usluznim delatnostima, a moj komsija svedjanin je juce cistio sneg na parkingu oko svog auta pa je onako usput ocistio sneg i oko moga, ne znam gde si i kada upoznala svedjane koji se ne javljaju i ne otpozdravljaju, ja izgleda zivim u nekoj drugoj Svedskoj. pozdrav iz „Malog Pariza“.

OGLAS

346 Shares
346 Shares
Share via
Copy link