Beograd Svet

Najveći živi filozof Noam Čomski pisao Vučiću: Nadam se da Srbija neće krenuti mračnim putem

Više od 400 akadmika i profesora iz više sa više od 200 svetskih univerziteta uputilo je javnu podršku zaposlenima u beogradskom Institutu za filozofiju i društvenu teoriju. Njima se sada pridružio i Noam Čomski, najveći živi intelektualac, lingvista i filozof.

Noam Čomski je uputio lično pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, saopšteno je sa tog Instituta.

Istakao je da je bila privilegija sarađivati sa predstavnicima Instituta i izrazio svoje uznemirenje činjenicom da se “ovaj izuzetni Institut nalazi na meti vlasti, kao još jedna manifestacija koja se širi regionom, najevidentnije u Mađarskoj, gde su na udaru obrazovne kulturne i istraživačke institucije”, naglašavajući da se nada da “Srbija neće poći ovim mračnim putem”.

On je takođe ukazao da je IFDT s pravom zabrinut zbog neadekvatnog sastava Upravog odbora, što će imati veoma štetne posledice na njegov autonomni rad.

Javnu podršku nezavisnosti našeg Instituta pružili su i Jirgen Habermas, Etijen Balibar, Dzudit Batler, Frensis Fukujama, Zak Ransijer, Toma Piketi, Janis Varufakis, Juval Noa Harari i dr.

Sve je krenulo kada je tu podršku zatražio filozof sa tog Instituta Željko Radinković.

U intervjuu za Dojčlandfunk rekao da ne vidi budućnost Instituta za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu kojem preti da postane ogranak autoritarne vladajuće stranke.

– Ne izgleda dobro. Potpuno mi je neshvatljivo da će autoritarni režim uskoro preuzeti Institut poput našeg, žali se istoričar. To nije uspelo ni Miloševićevom režimu, niti komunistima koji su ranije bili na vlasti u Jugoslaviji – rekao je Radinković intervjuu u kom je optužio ne samo domaću vlast već i  evropske i nemačke političare da permanento ćute o dešavanjima u Srbiji.

– Proces preuzimanja od strane starih, nacionalističkih snaga gotovo je završen. Pod takvim okolnostima, loše se piše nauci i kulturi u Srbiji –  sažeo je DFK njegove reči i potom preneo – Mi smo kao institut degradirani u ogranak vladajuće stranke i ne možemo ništa da učinimo protiv toga.

Zaposleni na Institutu su nekoliko puta javno podsetili da su zbog svog kritičkog pristupa svim vlastima već više od godinu dana na udaru pojedinih struktura u državi “koje su im nametnule kompromitovanog predsednika Upravnog odbora i nekompetentnog vršioca dužnosti direktora koji je došao van Instituta”.

Izvor: N1

Noam Čomski: Korona će nas naterati da razmislimo kakav svet želimo

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

663 Shares
663 Shares
Share via
Copy link