Magazin Zabava

Završeno prvo veče Nišvila: Gipsy Kings, KKN i Nišlije razbudili duhove Tvrđave

gipsy kings
Foto: A.K.

Niš se noćas stideo, bio je suzdržan, pomalo zbunjen i i nespokojan zbog početka svog Nišvila u situaciji iskomplikovanoj koronavirusom, ali kada je počela muzika i noć se spustila preko grada, atmosfera je postala dostojna jednog od najpoznatijih i najcenjenijih festivala na ovim prostorima.

Narod je užurbano prelazio Nišavu u pravcu svoje Tvrđave koja svojim zidinama daje posebnu draž ovom gradu. U centru grada, na keju ili renoviranom mostu mogli su se videti muzičari, performeri koji su zaduženi da animiraju Nišlije i turiste koji su se konačno mogli videti u nešto većem broju.

Ulaz na Tvrđavu omogućen je svima, ali su samo oni sa ulaznicom mogli da pristupe programu na Main Stage-u koji je sinoć otvoren nastupom sastava Impresija, koji upravo dolazi iz ovog grada. Posle nastupa fantastičnog ‘Belgrade Dixieland Orchestra’ publika je uživala u svirci jednog sjajnog internacionalnog trija – Per Bass Viking Trio.

Nakon što je nastup završio gitarista Jamaaladeen Tacuma i njegov bend, publika se okupila i u ogromnom broju ispunila prostor ispred bine. Čekale su se zvezde večeri i legendarni sastav ‘Gipsy Kings’ koji su svojim vanvremenskim hitovima raspalili emocije i maštu zaigranih Nišlija.

Čini se da sinoć nije postojao čovek na Tvrđavi kojem u poslednjih gotovo dve godine nije nedostajala muzika i atmosfera festivala. Prvi festivalski dan završen je nastupom beogradske rok grupe Kanda Kodža i Nebojša koja je u svom stilu, u bliskosti sa svojom vernom, a uverili smo se i novom publikom, zatvorila žurku u Nišu te prve večeri.

kkn
Foto: A.K.

Posetioci sa kojima smo pričali uglavnom ne skrivaju radost što će muzičari iz celog sveta ponovo u četiri dana od Niša napraviti centar muzičkih zbivanja na kontinentu. Hvale organizaciju i subvenciju grada za brze antigenske testove. Naime, posetioci koji nemaju potvrdu o vakcinaciji ili preležanom virusu u obavezi su da pre ulaska u ograđeni festivalski deo urade brzi antigenski test na kovid, po ceni od 300 dinara.

– Moram da pohvalim organizaciju, naročito oko testiranja na ulazu i cenu koju su odredili. Ne propuštam festival, ali je ove godine situacija ipak malo drugačija zbog sedećih mesta koja su postavljena kako bi se održao privid te fizičke distance. Drago mi je da se Nišvil oporavio – rekla nam je Anja koja je na festival došla sa prijateljima.

brzi test
Foto: A.K.

Nikola je takođe oduševljen što je ponovo u prilici da uživa u živim nastupima, u festivalima, gužvi i deljenju pozitivne energije koja obično karakteriše ovakve manifestacije.

– Nišvil je važan za ovaj grad, tu smo svake godine. Ovaj grad ima šta da ponudi samo ga moraju pustiti da diše – kazao nam je momak iz Niša.

Niš se, kao i njegova ponosna i prelepa Tvrđava, uželeo ovakvih dešavanja i nasmejanih ljudi koji uživaju u lepšoj strani života. Uvertira Nišvila traje danima, a osim u muzejskim eksponatima građani i posetioci danima uživaju i u pozorišnim predstavama.

jazz museum
Foto: A.K.

Gostoljubivi domaćini potrudili su se da njihovi gosti osećaju Niš kao svoj dom. Na svakom koraku nailazio sam na susretljive ljude, spremne da pomognu, upute ili samo nasmeju i odgovore osmehom.

Večeras, tokom druge večeri najveća zvezda biće muzičar Stenli Džordan koji će u svom autentičnom izvođenju, za Nišlije i njihove goste, svirati najveće hitove neprevaziđenog virtuoza Džimija Hendriksa.

Kraj druge večeri na Main Stage-u rezervisan je za grupu Sevdah bejbi, a ovog petka otvara se i Midnight Jazz Dance Stage sa programom do pet časova ujutru, za one najveće zaljubljenike.

Patrijarh Porfirije bio na Egzitu, ne poropušta da čuje dobar rok

Čitajte Luftiku na Google vestima

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

112 Shares
112 Shares
Share via
Copy link