Magazin

Nišlijka zbrinula majku i bebu iz Bugarske zarobljene u vrtlogu birokratije

dragana i beba
Foto: Printscreen

Bugarska državljanka Borjana Vodičenska Ostojić u oktobru prošle godine u Nišu je na svet donela devojčicu Lenu. Novu radost zasenila je načas činjenica da je dete rođenjem postalo srpski državljanin, te da joj je, za povratak u domovinu, potrebna saglasnost njenog supruga Srbina, koji je u krštenici naveden kao detetov otac.

Situaciju je zakomplikovalo to što ni Borjana, ni nadležni ne znaju gde je čovek čiji je potpis neophodan da Lena napusti Srbiju.

Borjana objašnjava da je u Niš stigla vraćajući se iz Nemačke, te da joj je bila namera da se u tom gradu odmori na putu do svog doma u Bugarskoj, piše Nova.rs.

– Termin za porođaj mi je bio za mesec dana, pa nisam žurila da stignem kući. Međutim, 7. oktobra sam dobila bolove i porodila se u niškoj bolnici. Strašno sam bila zabrinuta gde ću nakon toga s bebom, jer sam znala da je potrebno da za Lenu imam dokumentaciju kako bih je izvela iz zemlje.

Pomoć joj je, kaže, pružila osoba u čijem je apartmanu prethodno odsela, Dragana Vukadinović.

Ona me je primila kod sebe i angažovala se sa svojom prijateljicom Tatjanom Mijalković Damjanović da ni meni ni detetu ništa ne manjka, navodi ta majka.

majka i beba iz bugarske
Foto: Printscreen

Putne isprave – nemoguća misija

Čim se oporavila od porođaja, Borjana je počela s procedurom radi obezbeđivanja putne isprave za dete.

– Najpre sam pomoć zatražila od ambasade Republike Bugarske ovde u Nišu, gde mi je rečeno da su njima vezane ruke jer sam udata za srpskog državljanina. Nadala sam se da ću ipak uspeti da joj napravim pasoš ako budem imala krštenicu za dete. Tad sam se suočila s novim problemom, bez potpisa supruga nisam mogla Lenu da upišem u matičnu knjigu, priča ona.

– Pokušavala sam da ga pronađem, čula sam neke priče da je u Nemačkoj, ali sam od policije saznala da nema podataka da je tokom 2022. godine napuštao zemlju. Njegova majka kaže da ga nije videla mesecima, kumovi koji su nas venčali takođe ne znaju ništa o njemu. Na kraju sam ipak uspela da dobijem izvod iz matične knjige rođenih, ali sam u bugarskoj ambasadi obaveštena da su propisi za putnu ispravu isti kao u Srbiji, odnosno da bez potpisa oca deteta ne mogu da dobijem pasoš, opisuje Borjana probleme s kojima se još suočava.

Zahvaljujući humanoj Nišlijki, Borjana i Lena imaju krov nad glavom.

Dragana i njena prijateljica se trude da im ništa ne manjka, ali je majki i bebi ipak svaka pomoć dobrodošla. Centar za socijalni rad u Nišu pružio joj je novčan pomoć, kupio adaptirano mleko, ali to nije izdaleka dovoljno u situaciji kad se ne zna koliko će još majka i beba morati da borave u Srbiji.

– Apelujem na državne organe da naš status reše što pre, rečeno mi je da imam pravo na Materinski dom u Beogradu, gde bih bila dok se ne odluči šta će biti sa mnom i s Lenom.

– Ono što mi predstavlja veliki problem je što u Srbiji mogu da boravim samo tri meseca, pa moram da izađem iz države, a Lenu ne mogu da povedem sa sobom. To mi se već desilo, Dragana je za to vreme čuvala bebu, ali mi se srce cepalo kad sam je ostavljala, jada se Borjana.

„Mogu da ostanu sve dok im to bude potrebno“

Dragana kaže da je ta situacija za nju bila nesvakidašnja.

– Pozvala me je i rekla da ima porođajne bolove. Zvali smo Hitnu pomoć, ja sam odmah otišla u porodilište znajući da joj je potrebna podrška, jer nije ovde imala nikog svoga. Kad se porodila kucala sam na mnoga vrata u nameri da se Borjani pomogne, priča Dragana.

– U bolnici su rekli da oni ne mogu ništa da učine, u policiji da ona nije krivično gonjena, te da tu za njih nema posla, pa kad sam shvatila da će Borjana i beba ostati na ulici, odlučila sam da ih primim kod nas. Oprala sam stvari moga sina iz doba kada je on bio beba da bi dete bar imalo šta da presvuče, a zatim se uključila i moja prijateljica Tanja i drugi humani ljudi zahvaljujući kojima Lena ima sve što joj treba, dodaje.

Dragana ističe da će Lena i njena mama kod nje u smeštaju ostati sve dok se ne reše problemi oko njene dokumentacije.

– Ja i Tatjana smo se za njih dve mnogo vezale, pa smo odlučile da u nedelju organizujemo krštenje, a nas dve ćemo Leni biti kume, zaključuje Dragana.

Izvor: Nova.rs

Najpožrtvovanija mama u Srbiji usvojila 2 dečaka koje niko drugi nije hteo

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

91 Shares
Share via
Copy link