Magazin

Borjana se porodila u Nišu, na putu ka Bugarskoj: “Bez potpisa supruga, dete i ja ne možemo iz Srbije”

borjana bugarska
Foto: Printscreen

U oktobru prošle godine Borjana iz Bugarske rodila je devojčicu Lenu, u Nišu, na putu iz Austrije do svoje rodne zemlje.

Otac deteta, kako ona tvrdi, mesecima se ne javlja od kada je iz Austrije došao u Srbiju. Malenu Lenu nije čak ni upoznao, ali je Borjana od porođaja do danas morala da upozna srpske zakone kako bi uopšte mogla da dete izvede iz zemlje, piše Nova.rs.

To se još uvek nije dogodilo. Na sreću, u celoj priči Borjana nije sama jer se, dva dana pred porođaj, javila ženi velikog srca.

Zaglavljene između prava i pravde Lena i Borjana prve zajedničke dane i mesece započele su u Nišu, gradu u kojem do tada nikoga nisu znale.

– Krenula sam iz Austrije, gde sam živela i radila, za Bugarsku. U Nišu sam dobila bolove i kada mi je lekar rekao da se pazim i čuvam uplašila sam se i rešila da nađem smeštaj na dva dana, da se malo odmorim i posle da nastavim putovanje, objašnjava Borjana kako je dospela u krajnje nezavidnu situaciju.

Međutim, trećeg dana se porodila i na svet je došla Lena. Borjana je, kaže, mesecima pre rođenja deteta izgubila svaku vezu sa svojim suprugom sa kojim je bila u braku od 2019. godine. On se iz Austrije gde su zajedno živeli vratio u Srbiju.

– Ne znam gde se nalazi, pitala sam i naše zajedničke prijatelje i naše kumove, ali niko ne zna gde se on nalazi. Problem je što bez potpisa supruga, za koga ne znam gde je, ne mogu da izvadim pasoš za Lenu i da se vratimo u Bugarsku, navodi ona i dodaje da ih tamo čeka porodica i dostojanstven život.

Ipak, dok sud ne donese odluku o razvodu braka i starateljstvo pripadne mami Borjani, Lena ne može da izađe iz zemlje. Borjana više nema novca, ali njih dve su bezbedne, jer je uz njih vlasnica pansiona u kojem je Borjana odsela. Ona i njena prijateljica odnedavno su i kume maloj Leni.

– Trenutno Centar za socijalni rad priprema papire za njihov smeštaj u Materinski dom u Beogradu a do zadnjeg dana ostaće kod mene. Moja vrata su im uvek otvorena, kaže Dragana Vukadinović, vlasnica pansiona.

Izvor: Nova.rs

Nišlijka zbrinula majku i bebu iz Bugarske zarobljene u vrtlogu birokratije

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
34 Shares
Share via
Copy link