Magazin

Otpušteni niški žandarmi – državni neprijatelji br. 1 (VIDEO)

andrej vucic

Posle šest godina sudskog procesa, ukidanja presude, pa ponovne potvrde i povećanja kazne, niški žandarmi koji su učestvovali 2014. godine u incidentu sa Andrejem Vučićem i Predragom Malim, dobili su otkaze.

Jedan od petorice vinovnika nemilih događaja, žandarm Zlatko Gigić, za emisiju “15 minuta” otkrio je da su on i kolege osuđeni da budu socijalni slučajevi, jer su postali državni neprijatelji broj jedan. Smatra i da im je ukinuto Ustavom zagarantovano pravo na pravično suđenje, pišu Južne vesti.

Podsećamo, žandarmi su obezbeđivali Paradu ponosa 2014. godine tokom koje su se sukobili sa bratom sadašnjeg predsednika Srbije Andrejem Vučićem i bratom trenutnog ministra finansija Predragom Malim.

U incidentu je još učestvovalo i, kako je tada rečeno, vojno obezbeđenje braće, mada su u Vojnoj policiji tvrdili da nisu bili u pratnji, jer je tada to bilo protivno zakonu.

– Kada je intervencija krenula, jednom se za pojasom video pištolj. Bilo je povika: ‘Pištolj!’, sama ta situacija je dobila na težini. Čim se pomene pištolj čovek se sam po sebi trzne i vidi opasnost. Niko od moje ekipe kod njih nije video nikakve legitimacije, niti se iko glasno deklarisao da se radi o vojnim policajcima na zadatku. Jedan pištolj je bio usmeren ka policijskom službeniku, izbijen je pištolj – prepričava događaj Gigić.

Žandarmi su osuđeni za krivično delo zlostavljanje i mučenje, dobili su otkaz, a Gigić smatra da se politička konotacija u ovoj priči nikako ne može izbeći.

– Cela ova situacija je dobila neku političku konotaciju, pa smo mi unapred osuđeni na socijalne slučajeve, jer je nama sigurno u Gradskoj upravi zabranjeno da radimo. A ko bi nas zaposlio u privatnom sektoru? Imao bi izuzetnih problema od strane bilo koje gradske vlasti. Bile bi razne inspekcije, kontrole. Jednostavno, mi smo sada u zemlji državni neprijateji broj jedan – rekao je Gigić.

Nakon incidenta, žandarmi su rekli da su išli na razgovor kod tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića. Detalje tog sastanka javnost nikada nije saznala, a Gigić ni sada nije želeo o tome da govori.

– Mislim da još uvek nisam spreman o tome da pričam. Nisam bio u tom delu. Raspolažem informacijama, ali ne bih o tome, da ne bi dobilo opet neku konotaciju napada na predsednika – priča Gigić.

O tome kako je od jednog od najperspektivnijih policajaca stigao do toga da mu se karijera gasi, žalbi Vrhovnom kasacionom i Ustavnom sudu, jer smatra da su im uskraćena prava zagarantovana Ustavom, o ostalim žandarmima učesnicima incidenta, kao i o celom događaju pogledajte u emisiji 15 minuta.

Dragana Krstić

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • izvint’e molim vas, da bilo koga policajac prebije na ulici, bez valjanog razloga, ja bih prvi trazio da dobije otkaz. Uostalom vise puta su se takve stvari desavale u proslosti i dobar deo policajaca i jeste otpusten. Nebitno da li je u pitanju AV ili bilo ciji drugi brat, kum, prijatelj, svekar….sta god… ne vidim sta je ovde sporno, sem sto treba napasti Vucica…. ovakvi tendenciozni tekstovi su bez veze, tako se vlast nikad nece promeniti

95 Shares
Share via
Copy link