Magazin

Kalinić: Neki Srbi i dalje žive u Otomanskom carstvu, ne zanima me Boj na Kosovu

Nikola Kalinić, košarkaš Fenerbahčea i reprezentativac Srbije, dao je opširan intervju za „Trendbasket“ gde je pričao o mnogim stvarima. Srpski košarkaš nedavno je dao intervju koji je podigao dosta prašine u javnosti.

To, naravno, nije bila glavna tema razgovora u intervjuu, ali je novinar primetio veliki broj uvredljivih komentara, prenosi B92.

„Uvek će biti takvih komentara. Postoje neki moji zemljaci koji žive u prošlosti. Oni su još u Otomanskom carstvu i sećaju se šta je sve Otomansko carstvo radilo u Srbiji i na Balkanu. Pokušao sam to da objasnim u nedavnom intervjuu, koji su svi pogrešno razumeli – ili su ga razumeli onako kako su oni želeli. Nije me briga šta se desilo pre 10, 20 godina, a posebno me ne zanima ono što se desilo pre 500-600 godina, Boj na Kosovu… Ako je neko dobar prema meni, biću i ja dobar prema njemu. Ako je neko loš, neću obraćati pažnju. I, ovu poruku želim da pošaljem svima. Ima onih koji me nisu razumeli i komentarisali su da treba da postanem Turčin. To su gluposti. Volim Tursku. Volim i Srbiju. Srbija je moja zemlja, rođen sam tu, odrastao, moja familija je tamo. Zašto čovek istovremeno ne može da odabere obe zemlje?“, upitao se Kalinić.

Dugogodišnji reprezentativac Srbije nastavio je da priča.

„Kada sam počeo da putujem po Evropi, ne samo zbog košarke, već i sa prijateljima, očekivali smo ono što smo slušali tokom školovanja ili ono što smo pročitali u novinama, ili gledali na TV, a to je – ‘Srbi su najbolji narod na svetu, ceo svet je protiv nas, mrze nas jer smo najbolji’. Onda sam tokom tih putovanja i pitao ljude koje sam sretao, šta misle o mojoj zemlji i niko nije znao ništa da mi kaže. ‘Misliš Sibir?’, pitali bi me. Odgovarao sam im: ‘Ne, mislim na Srbiju i Balkan. Sigurno znate, za Srbiju svi znaju’. Mislio sam da su to pojedini slučajevi, ti ljudi koji nisu znali za Srbiju, ali onda se dogodilo još nekoliko puta i shvatio sam da, možda, ono što sam gledao na televiziji ili čitao u novinama i nije sve istina. Kažem ljudima – ‘Idite u Tursku, Istanbul’. Postoje pristupačni letovi, pričajte s ljudima i videćete da nikog ne zanima Otomansko carstvo ili ono što se desilo pre pet vekova“.

Koliko smo tačno godina bili pod Turcima, region po region (FOTO)

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

153 Shares
153 Shares
Share via
Copy link