Magazin Putovanja

Sajt Nikana zatrpan mejlovima građana Srbije za rezervacije smeštaja u Grčkoj, čeka se zvanična odluka grčke vlade

Ana Nikolić, sa portala nikana.gr, kaže da su od onog trenutka kada su objavili da bez uplate depozita može da se rezerviše smeštaj tokom leta u Grčkoj, bukvalno zatrpani mejlovima naših turista koji žele da rezervišu i da ih čeka smeštaj u slučaju da dođe do otvaranja granica.

„Primetili smo da naši turisti samo čekaju da se čuje vest da je zvanična odluka grčke vlade da se otvore granice kako bi rezervisali smeštaj“, rekla je Nikolić za N1 i dodala da je interesovanje naših građana za letovanje u Grčkoj, kao i uvek izuzetno veliko.

Upitana da li je obaveštena da neke agencije i prodaju aranžmane za Grčku, ona kaže da je grčkim domaćinima nezamislivo da propadne još jedna sezona i da bude kao prošla, koja je bila najlošija u poslednjih 30 godina.

Ona je rekla i da još nema zvaničnih informacija šta će biti potrebno od dokumenata vezanih za kovid, da bi se ušlo u zemlju, ali da smatra da kovid pasoši „u tom nekom klasičnom smislu neće postojati“.

„Ali, Grčka već pregovara sa nekim zemljama van EU o uspostavljanju nekog protokola za ulazak vakcinisanih turista“, rekla je Nikolić.

Kaže da su u toku takvi pregovori sa Rusijom i Velikom Britanijom, a da sa Izraelom već postoji neki dogovor.

„Šta će biti sa našim turistima nema zvaničnih obaveštenja. Pretpostavljamo da će za nas isto važiti kao i za druge zemlje koje su van EU, da će PCR test biti neophodan za one koji nisu vakcinisani, a za one koji jesu – potvrda o vakcinaciji“, rekla je Nikolić.

Upitana za mogućnost da hotelijeri ponude da plate pola cene testa na kovid, kaže da je to preporuka udruženja grčkih hotelijera i odnosi se najviše na sever Grčke i Halkidiki.

„Nije u pitanju obaveza i nismo sigurni da će ta praksa biti masovna jer je velikoi broj hotela u finansijkim problemima, neki su i pred bankrotom. Ako ne bude neophodno ne verujem da će pokrivati te troškove, ali ako budu u situaciji da se bore za svakog gosta, pretpostavljamo da će hotelijeri ponuditi i takvu mogućnost“, kaže.

Ona je rekla da i dalje postoji rizik da turistička sezona bude ugrožena zbog epidemiološke situacije u Grčkoj, koja je pogoršana.

„Juče smo imali povećanje broja novozaraženih. Za poslednja 24 sata naglo je skočio broj na više od 2.000 a prethodnih nedelja brojke su bile ispod hiljadu“, rekla je Nikolić i ocenila da je virus prisutan i pored svih mera.

„Grčka se svim silama trudi da postane covid free destinacija, ali to teško ide“, rekla je i prenela ocenu grčkih vlasti da će sezona zavisiti od uspeha vakcinacije.

Za putovanje u EU obavezan digitalni sertifikat, za Srbiju važi jedna začkoljica

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
81 Shares
Share via
Copy link