Svet Vesti

Nevini robijali 17 godina i sada im država plaća 900.000 dolara

California Innocence Law
Juan Rayford (desno) i Dupree Glass (levo), foto: AP Photo/Marcio Jose Sanchez

Dvojicu muškaraca koji su odslužili skoro 17 godina zatvorske kazne, sudija u američkoj saveznoj državi Kaliforniji je 20. aprila proglasio nevinim, nakon što je utvrđeno da su pogrešno osuđeni za pokušaj ubistva nakon pucnjave 2004. godine.

Prema novom zakonu, savezna država Kalifornija dužna je da svakom od njih plati po 140 dolara za svaki dan koji su proveli iza rešetaka, što će iznositi oko 900.000 dolara, piše AP.

Presudama Dupriju Glasu i Huanu Rejfordu završeno je novo suđenje koje je započeto u oktobru nakon što je veće državnog žalbenog suda poništilo njihove osude i nakon njihovog puštanja na slobodu 2020. godine.

Čed Brendon Mekzil, član bande koji služi kaznu doživotnog zatvora za drugo ubistvo, priznao je da je on stvarni ubica.

Ispred zgrade suda, dvojicu oslobođenih muškaraca dočekali su članovi porodice i pristalice. Rejford, držeći svoju ćerku, nazvao je „neverovatnom“ činjenicu da su njihovi dosijei konačno izbrisani i da im je vraćena reputacija.

– Toliko sam dugo razmišljao o ovom danu. Razmišljao sam o tome kada sam bio zatvoren 17 godina. Razmišljao sam o tome poslednje dve godine kada sam bio slobodan. Čekao sam ovaj dan jer sam, znate, znao da sam nevin za svaki zločin za koji su rekli da sam počinio – izjavio je Rejford.

Advokati odbrane su rekli da je ovaj slučaj prvi podvrgnut novom zakonu koji garantuje obeštećenje optuženima čiji su slučajevi odbačeni i omogućava im da iznesu dokaze koji dokazuju njihovu nevinost.

Glas i Rejford imali su 17, odnosno 18 godina, kada su uhapšeni nakon pucnjave tokom svađe u kojoj je učestvovala grupa tinejdžera u Lankasteru, severno od Los Anđelesa.

Obojica optuženih bila su osuđena su na 11 uzastopnih doživotnih kazni po 11 tačaka za pokušaj ubistva.

Izvor: Tanjug

Čovek na sudu dobio 5 miliona dolara odštete od restorana koji ga je previše napio

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link