Magazin

Nevin u zatvoru ležao 19 godina, sad od države dobija 2,7 miliona evra odštete

zatvor sremska mitrovica
Foto: Preuzeto sa eKapija

Novozelanđanin, koji je nevin proveo u zatvoru ukupno 19 godina, dobiće rekordnu odštetu od gotovo pet miliona novozelandskih dolara, odnosno 2,7 miliona evra, objavila je vlada u petak.

Alan Hol je 1986. godine osuđen za ubistvo Artura Istona i ranjavanje njegovog sina Brendona i dobio je doživotnu kaznu zatvora. Sa prekidima je u zatvoru bio ukupno 19 godina, a presuda mu je poništena prošle godine.

Vlada je pristala da mu isplati 4.933.725 dolara odštete za sve te godine provedene iza rešetaka, rekla je novozelandska ministarka pravosuđa Debora Rasel.

– Priznajem da izvinjenje i odšteta nikada neće moći u potpunosti da isprave nepravdu koju je gospodin Hol pretrpeo. Ali, nadam se da će donekle pomoći gospodinu Holu da ponovo izgradi svoj život i da će mu omogućiti da se bavi stvarima kojima želi – rekla je Rasel.

Porodica Hol je saopštila da je najvažnije što je vlada priznala njegovu nevinost, ali su naglasili da to nije uspela da dočeka njegova majka Širli.

– Alan je imao 24 godine kad je uhapšen. Sada ima 61 godinu. Sa današnjom objavom, Alan može da se fokusira na ono što mu je decenijama bilo uskraćeno – da gradi svoj život kao slobodan čovek – dodali su u saopštenju.

Bivši fudbalski superstar sve bliže zatvoru zbog silovanja, ima 15 dana za žalbu

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link