Balkan Vesti

Dvoje državljana Srbije u Makedoniji kupovali 14-godišnju devojčicu

tuzna-devojcica

Tužilaštvo za organizovani kriminal Severne Makedonije saopštilo je da su četiri osobe, od kojih su dve državljani Srbije, osumnjičene za trgovinu decom, jer su planirali da za 3.000 evra kupe 14-godišnju devojčicu kao nevestu i da je dovedu u Srbiju.

Nadležni javni tužilac za organizovani kriminal i korupciju po krivičnoj prijavi Ministarstva unutrašnjih poslova, doneo je juče naredbu o sprovođenju istrage protiv četiri osobe, od kojih su dve državljani Srbije, osumnjičene za krivično delo za koje je zaprećena kazna zatvora od najmanje osam godina.

Prema saopštenju tužilaštva, krajem prošlog meseca u Skoplju jedan od osumnjičenih pristao je da preko posrednika pronađe nevestu za sina osumnjičenih državljana Srbije, kontaktirao je prvoosumnjičenog i dogovorili su se da za mladu ponude njegovu sestru koja je koja je tek napunila 14 godina.

„Njemu (devojčicinom bratu) će, prema ugovoru, biti isplaćeno 3.000 evra za sklapanje braka, od čega 200 evra treba da da četvrtoosumnjičenom (za posredovanje)“, navelo je tužilaštvo.

Kako je u saopštenju precizirano, dvojica osumnjičenih odveli su devojčicu iz kuće u kojoj je živela, a preko video komunikacije sa osumnjičenim državljanima Srbije postigli su dogovor o kupoprodaji.

Početkom ovog meseca osumnjičeni državljani Srbije došli su u kuću roditelja devojčice. Pošto devojka nije imala putnu ispravu, osumnjičena „svekrva“ je uz zahtev za izdavanje putne isprave po hitnom postupku uplatila 6.000 denara.

Devojčica nije želela da se uda, ali se u strahu pokorila želji svog brata i 4. septembra održana je proslava u domu njenih roditelja.

„U znak revolta i neslaganja sa ovakvim brakom slavlju nije prisustvovala devojčicina majka. Međutim, to nije pokolebalo osumnjičene srpske državljane i nisu odustali od namere da uzmu mladu za koju su već isplatili novac“, navodi Tužilaštvo za organizovani kriminal Severne Makedonije.

Po završetku veselja, pod pritiskom i pretnjama prvoosumnjičenog, devojčica je zajedno sa svekrom i svekrvom koji su državljani Srbije, i njihovim rođacima, otišla u kuću svekrvine sestre gde su ostali do izdavanja putne isprave.

„Nakon podizanja putne isprave, svekrva je zajedno sa devojčicom došla u kuću roditelja devojčice i zamolila majku da ode kod notara da potpiše punomoćje maloletnici za putovanje u inostranstvo. Pošto se majka nije slagala sa prinudnim brakom odbila je ovaj zahtev, nakon čega su slučaj otkrila ovlašćena službena lica“, navedeno je u saopštenju tužilaštva.

Sudija za prethodni postupak Osnovnog krvičnogu suda u Skoplju je za četvoro osumnjičenih odredio 30-dnevni pritvor na predlog nadležnog tužioca koji je ocenio da postoje okolnosti koje opravdavaju strah od opasnosti od bekstva, da će sakriti, falsifikovati ili uništiti tragove zločina i da će uticajem na svedoke i saučesnike ometati istragu.

Izvor: Beta

Pokušaj otmice 2 srpske devojke u Grčkoj, nepoznata žena ih na silu vukla u automobil (VIDEO)

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

12 Shares
Share via
Copy link