Magazin Novi Sad

Neti iz Temerina ima 27 godina i vrlo netipičnu dijagnozu: “Sahranjivali su me i sklanjali se od mene” (VIDEO)

neti temerin
Foto: printscreen/Instagram

Adrienne Firjes iz Temerina, ili kako ona više voli da je zovu – Neti, ima samo 27 godina, a njen život se prekrenuo naglavačke bukvalno preko noći, kada je zbog jednog, naizgled bezazlenog bola, otkrila da ima vrlo netipičnu dijagnozu za svoje godine.

– Radila sam u salonu, kao i neke honorarne poslove i vodila sam jedan tipičan mladalački život, a onda se se sve preko noći promenilo – jedan tupi bol okrenuo je ceo moj zivot.

Naime, sredinom februara 2022. godine počela sam da osećam čudan bol i to samo dok sam ležala na stomaku. Odradila sam neki, hajde da kažem, samopregled. Iako sam osetila kvržicu, zanemarila sam je, misleći da je neka žlezda, cista ili da treba da dobijem menstruaciju. Međutim, nešto mi nije dalo mira i zakazala sam privatni ultrazvuk pregled 8. marta.

Ispostavilo se da nije “samo neka kvržica”, već nesto sumnjivo i vrlo brzo Neti je saznala da se radi o karcinomu.

Iako je dijagnoza karcinoma dojke, nažalost česta, činjenica je da se retko koja žena bori sa tim u svojim dvadesetim. S obzirom na to da su tog mišljenja bili i Netini lekari, posumnjali na genetski faktor i uputili su je da uradi BRCA test.

Neti je otišla na Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, gde je jedna doktorka uzela podatke o njoj i njenim precima.

– Nakon što sam joj dala sve podatke, ukratko mi je ispričala koje gene gledaju, a kada sam završila sa njom samo su mi izvadili krv iz vene i to je bilo to. Moja baka sa mamine strane je umrla od raka, imala je metastaze svuda, pa lekari nisu znali odakle joj je krenulo. Zato mi je hirurg rekao da će njemu mnogo da znače rezultati, s obzirom na moje godine jer sam u tom momentu imala samo 26. Rezultat BRCA testa je trebalo da ga usmeri na sve detalje u vezi sa operacijom, ali i daljim opštim tokom lečenja.

Srećom, Netini rezultati su bili negativni, što znači da ona nije nasledila štetne mutacije.

Lečenje je imalo nekoliko etapa. Najpre je rađena biopsija, kao i kod svih obolenlih od karcinoma, koja je pokazala da je reč o malignom tumoru. Potom je usledio BRCA test, jer je hirurg na osnovu dobijenih rezultata želeo da donese odluku da li će da bude samo izvađen tumor ili će zbog rizika da bude potrebno da se uradi mastektomija.

Dobijeni nalazi usmerili su na to da će samo da se odstrani tumor. A limfni čvor, koji je bio zahvaćen malignitetom otkriven je na samom operacionom stolu. Posle svega toga, na konzilijumu je određena preventivna hemoterapija i zračna terapija.

– Pre nego sto sam krenula sa hemo, na predlog lekara, uradila sam krioprezervaciju (zamrzavanje jajnih ćelija), pošto, retko, ali može da se desi da posle hemoterapije žena nikad više ne dobije ciklus. Ceo postupak je bio besplatan i o trošku države. Takođe, pre hemoterapije sam uradila CT i nisam imala nikakve sumnjive promene na bilo kom delu tela.

A hemoterapija, ajoj, moja noćna mora! Imala sam osam ciklusa. Do same bolesti nisam čula lično iskustvo ni od koga koga poznajem, ali sam u prolazu slušala neke komentare kao što su da hemioterapija ne deluje jednako na svakoga, da neko bolje podnese, neko gore.

A ja sam ovaj drugi tip! Užasno teško sam ih podnela i dan danas ne mogu da popijem ništa crveno što me podseca na takozvanu “crvenu” terapiju. Muka mi je i kad pomislim na to, bez preterivanja – iskrena je Neti.

Neti je poznata kao jaka devojka, koja od 2015. godine, od kako je počela da radi nije uzimala bolovanje, niti je bila bolesna. Međutim, hemioterapije su je potpuno savladale.

– Prvu sam i nekako podnela, ali pre svake naredne po tri dana unapred sam počela da povraćam od stresa, zato što sam odlično znala šta me čeka.

Prognoze lekara su sada dobre, jer su bolest relativno brzo otkrili i nije došlo do metastaze na drugim organima, a pored dojke, zahvaćen je samo jedan limfni čvor. Mlada sam, pa je to dosta i uticalo na sam tok bolesti i moje izlečenje.

Kada je saznala da ima karcinom, Neti se uplašila, ali ne od same bolesti kao bolesti, nego od pomisli na to “šta ako neću doživeti ništa od onoga što sam isplanirala da u ovom životu postignem, a tako sam mlada”.

– I upravo ti strahovi su postali moja snaga i motivacija da ne klonem duhom i da se borim za svoj život, kakav sam imala pre karcinoma. Najveća podrčka mi je bila porodica i nekoliko iskrenih drugara i drugarica. Sada sam Hvala Bogu super! 17. marta sam završila sa poslednjom zračnom terapijom, tako da sam presrećna zbog toga. Jer sam dobila najtežu životnu bitku!

Neti je nedavno rešila da napravi Instagram stranicu, putem koje deli kako je izgledao njen put i borba sa najvećom životnom bitkom.

– Rešila sam prošlog meseca da želim da otvorim stranicu, jer sam i sama sam članica udruženja “Žena uz ženu”. Shvatila sam koliko je dobar osećaj pripadati grupi ljudi koji prolaze kroz istu muku koji i ja! Dobar u smislu podrške, bodrenja i konačno to što imam sa kim da pričam o tome, a da nemam osećaj da sam nekome dosadna i da me istinski razume. Jer moja okolina svakako ne zna da mi da tako dobre savete kao moje, kako volim da ih zovem, saborkinje.

Između ostalog, kada sam tražila na ovu temu bilo šta, nisam našla skoro nikakve informacije detaljno, pogotovo ne od mladih devojaka, jer kao što sam već rekla, nije tipično da mlade devojke dobijaju karcinom dojke. Bila sam totalno zbunjena, nisam ni znala kome da se obratim. A i nisu nam isti strahovi sa 20 i nešto godina, kada tek treba da gradimo život i kad smo zrelije, ostvarene na svakom polju.

Nikada mi nije bilo teško da pričam o ovome ljudima za koje sam znala da ih zaista zanima kako sam, ali je bilo svakakvih tračeva o meni, jer dolazim iz sela, male sredine u kojoj je karcinom i sve što ide u vezi sa tim, bauk. Sahranjivali su me, govorili da umirem, da živim poslednje dane, neki su se čak i sklanjali od mene – dok sam ja vodila najtežu bitku.

Zato i želim da pomognem mladim devojkama koje se susreću sa ovim problemom i da im budem podrška, ali i svima koji se bore sa nekim problemom. Instagram nije sajam savršenosti!

Izvor: Blic žena

„Trebalo je više od 5 meseci da mama dobije dijagnozu“: Od Zvezdanine ispovesti o lečenju u Srbiji prolazi jeza

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
87 Shares
Share via
Copy link