foto: slobodantisma.blogspot.com
Preporučujemo Vesti Novi Sad

Nestvarne stvari novosadske Lune – jedan od najboljih rock debi albuma u bivšoj Jugoslaviji

Koliko je novosadska rock and roll scena bila uticajna u onoj velikoj Jugoslaviji dovoljno govori činjenica da je na mnogim Top listama, formiranim od strane publike, ali i od strane kritičara, uvek bilo mesta za neki novosadski bend.

Među kritičarima je bio i ostao najviše cenjen odavno zaboravljeni bend Luna. Na listi top 10 najboljih debitantskih albuma koju je sredinom devedesetih godina sačinila grupa rock kritičara čija se reč itekako poštuje, Lunin debi album Nestvarne stvari zauzeo je visoko 6. mesto. Ispostaviće se kasnije da je to bio i jedini album ovog benda.

Inače, ovu top listu sačinili su Petar Janjatović, Dragan Kramer, Ivan Ivačković, Aleksandar Žikić i Saša Mirković. U svojoj recenziji Nestvarnih stvari objavljenoj u jednom rock časopisu iz devedesetih godina, Dragan Kramer je pisao ovako:

„Srce novosadske novotalasne scene s početka osamdesetih, Luna, je u par sezona svog napornog života koncentrisala kvalitete koji je kasnije u raznim glasanjima godine čuvaju kao favorita najnaprednijeg dela ovdašnje RnR kritike. Strukturno, od uobičajenih pop-formi u pozadini, čudne Lunine pesme vanrednim muzičarskim sposobnostima i zamislima razorene su u pravoj meri. Toliko da odišu ubitačnom lepotom kriptično sažetom u simbolične, na svoj način ponekad i religiozne stihove modernog pesnika i rock veterana Slobodana Tišme“. 

foto: wikimedia.org
foto: wikimedia.org

Članovi Lune bili su: čuveni Slobodan Tišma (vokal i tekstovi), Zoran Bulatović Bale (gitara), Ivan Fece Firči (bubnjevi) i Jasmina Mitrušić Mina (sintisajzeri, prateći vokali). Album Nestvarne stvari izdat je 1984. godine pod etiketom male slovenačke diskografske kuće Helidon. Izašao je u ograničenom tiražu, a prodat je u manje od 1.000 primeraka. Iz današnje perspektive, ovaj podatak mu samo daje dodatnu vrednost, a Luna danas ima status kultnog benda. Luna se raspala još pre nego što je album izašao u prodaju. Slobodan Tišma je zajedno sa Minom Matrušić ponovo oformio svoj bend La stradu, a Firči je postao član Ekatarine Velike.

Inače, top lista 10 najboljih debi rock albuma SFRJ izgleda ovako:

  1. Prvo mesto pripalo je albumu „Odbrana i poslednji dani“, beogradskih Idola, izdatom 1982. godine.
  2. Na drugom mestu našao se album „Azra“, debi istoimenog legendarnog benda iz Zagreba, objavljen 1980. godine.
  3. Treću poziciju zauzela je ploča „Još jučer samo na filmu a sada i u vašoj glavi“, zagrebačkog sastava Film iz 1981. godine.
  4. Četvrti je LP „Pljuni istini u oči“ (1975.), prvenac ljubljanske grupe Buldožer.
  5. Peto mesto pripalo je ploči „Sviđa mi se da ti ne bude prijatno“, debiju beogradske Discipline Kičme, objavljenom 1983. godine
  6. Šeste su „Nestvarne stvari“ – Luna (1984.).
  7. Sedmo mesto osvojio je beogradski Šarlo Akrobata za debi album „Bistriji ili tuplji čovek biva kad…“ (1981. godina).
  8. Osmo mesto pripalo je albumu „Leb i sol“, čuvene istoimene grupe iz Skoplja, koji se na tržištu pojavio krajem 1977.
  9. Deveta najbolja debitantska ploča je „Katarina II“, istoimenog legendarnog beogradskog benda koji je kasnije promenio ime u EKV.
  10. Na desetom mestu našao se Rambo Amadeus za svoj prvenac „O tugo jesenja“ koji je objavljen 1988. godine.

izvor naslovne fotografije: Damir Krizmanić Kriza/slobodantisma.blogspot.com

 

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku