Magazin Srbija

Češko i poljsko mleko se pije od Novog Sada do Novog Pazara (FOTO)

Foto: Andrija Lazarević/Nova

Nakon nestašice mleka koja je trajala desetak dana, rafovi beogradskih supermaketa opet su puni, ali je na njima mleko koje je uvezeno, mahom iz Poljske.

Reč je o mleku proizvođača „Polmlek“ čije ja cena u marketima koje je obišao novinar portala Nova.rs od 153 do 156 dinara za litar. Pomenuta kompanija iz Poljske najveći je privatni proizvođač u toj zemlji.

Poljsko mleko
Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Novi Sad

U Novom Sadu nestašica mleka nije drastična, ali je primetno da ge ima manje od potrebnog. Po polupraznim rafovima u većim marketima mahom se mogu naći skuplje marke, kao i uvozna mleka iz Češke. Litar ovog mleka, u zavisnosti od prodavnice, staje oko 112 dinara.

Novi Pazar

U svim većim lancima u Novom Pazaru od jutros na policama može pronaći mleko koje je uveženo iz Poljske i Češke, cena mleka Češkog proizvođača „Mlekarna Kunin“ jutros je iznosila 119’99 dinara po jednom litru tetrapak pakovanja, dok je za isti takav prozvod Poljske mlekare „Polmek“ potrebno izdvojiti 146’99 dinara.

Prodavci koji su portalu Nova jutros (29. septembar) nezvanično rekli da je interesovanje za ove proizvode uvećano, ali da mušterije ipak najviše traže mleko Imlek prozvođača kojeg je na stanju znatno manje nego ranije.

Poljsko i češko mleko
Foto: M.Isailović/Nova

Čačak

U pojedinim čačanskim radnjama stiglo je mleko iz Poljske.

– Odnedavno smo počeli da ga dobijamo. U pitanju je ‘Polmlek’. Košta 156 dinara po litru. Ali česte su nivelacije. Male količine stižu od ‘Imleka’ evo vidite prazan je raf, kada je u pitanju ono za kuvanje – kaže trgovac iz tog objekta.

Niš

Snabdevenost prodavnica u Nišu pasterizovanim i svežim mlekom ovih dana bolja je nego na početku septembra, ali i dalje na rafovima nema pasterizovanog mleka mlekare „Imlek“, osim čokoladnog i mleka bez masti.

U velike markete u Nišu stiglo je pasterizovano mleko iz Češke i Poljske, ali ni njega nema u svim marketima. U marketima koji ga imaju, poput „Maksija“, litar pasterizovanog mleka iz Češke sa 1,5 odsto mlečne masti prodaje se za 119 dinara, dok litar tog proizvoda sa dva odsto mlečne masti košta 147 dinara.

Izvor: Nova

Za nestašicu mleka kriva je država i Imlek koji se ponašao kako je hteoe

Reklama

Luftika redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

398 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap