Magazin

Kako bi tekla potraga za nestalom devojčicom iz Niša da u Srbiji funkcioniše Amber alert (VIDEO)

12-godišnja Monika Karimanović nestala je u petak u Suvom Dolu kod Niša. Monika je poslednji put viđena kada je krenula u školu, a njena majka tvrdi da je oteta.

Povodom nestanka 12-godišnje Monike oglasio se i Igor Jurić, osnivač fondacije „Tijana Jurić“, i još jednom naglasio koliko je važno uvesti Amber alert – sistem pomoću kojeg bi nestala deca u Srbiji brže i lakše bila nađena.

– Dok tražimo devojčicu iz Niša, da podsetim državu da očekujemo odgovor na inicijativu za uvođenje sistema obaveštavanja u slučajevima nestanaka dece – napisao je Jurić na svom Tviter nalogu, a preneo Telegraf.

Ispod ovih reči, otac svirepo ubijene devojčice Tijane Jurić, objavio je i spot u kojem je ilustrovano kako Amber alert sistem funkcioniše.

Ovaj sistem radi tako što, kada se prijavi nestanak deteta, reaguje policija, a potom se uključuju svi mediji, prekidaju se TV i radijski programi, objavljuje informacija o detetu, to se prenosi i na internetu, slika deteta se pojavljuje na bilbordima, benzinskim pumpama, na mobilne telefone stižu SMS poruke.

Reč je o sistemu upozorenja kada postoji realna procena da je nestalo dete u životnoj opasnosti i predstavlja jedan od intenzivnih i javnih mehanizama potrage, koja u praksi rezultira pronalaženjem nestale ili otete dece.

Tako bi, u Monikinom slučaju, čitava javnost odmah bila alarmirana o njenom nestanku, a pretpostavlja se da bi je neko prepoznao sa fotografija i na osnovu informacija koje je dobio i tako slučaj prijavio policiji.

Monikina majka Aleksandra navela je da je devojčica iz kuće izašla u 7.20 sati, a da od kuće do škole ima da prepešači samo jedan kilometar.

– Ona je nestala na putu do škole, trebalo je da se vrati oko 13.30, čekala sam sat vremena, računala sam da je ostala na dodatnoj aktivnosti. Zatim sam otišla do škole i tamo saznala da ona tog jutra nije ni stigla. Otišla sam u policiju i prijavila nestanak, jer moja Monika nije dete koje bi svojevoljno nestalo – kaže majka gušeći se u suzama.

Dodaje da strahuje da je njenu devojčicu neko oteo.

– Nikad nije kasnila iz škole, nikad nigde nije izašla da me nije pitala. Došla bi iz škole, učila, slušala muziku na jutjubu, nikada nije skitala. Pitala sam njene školske drugove, niko ne zna ništa – kazala je.

Majka je ubeđena da je Monika oteta, jer je bila predana školi i porodici, a kako kaže, trčala je iz škole da bi što pre stigla kući.

Molim vas omogućite nam da naša deca prežive. Sve drugo je malo!

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

212 Shares
212 Shares
Share via
Copy link