Beograd Vesti

Neonacisti oskrnavili Grobnicu narodnih heroja na Kalemegdanu

Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) saopštio je sinoć (22. decembar) da je na Grobnici narodnih heroja na beogradskom Kalemegdanu pokret “Levijatan” ispisao “Gorite u paklu”.

U sapštenju SKOJ piše da je to učinjeno u noći između 21. i 22. decembra, i da je to četvrti put za godinu dana da je taj spomenik na udaru desničarskih ekstremista.

“Nijednom dosad počinioci tog gnusnog dela nisu nađeni”, podseća SKOJ, a prenosi Nedeljnik.

SKOJ je pozvao sve antifašiste i rodoljube da se uključe u “Narodne straže” te organizacije za zaštitu Grobnice narodnih heroja.

Grobnica narodnih heroja na Kalemegdanu, koja je odlukom Skupštine grada Beograda iz 1983. godine proglašena za spomenik kulture, nalazi se na šetalištu pod bedemom Beogradske tvrđave. Izgrađena je 1948. godine i na njoj je natpis “Smrt fašizmu – sloboda narodu”.

U toj grobnici su sahranjeni: Ivan Milutinović (1901-1944), član Politbiroa CK KPJ, član Vrhovnog štaba NOV i POJ, general-lajtant NOVJ i narodni heroj Đuro Đaković (1886-1929), sindikalni radnik i organizacioni sekretar CK KPJ, Ivo Lola Ribar (1916-1943), sekretar CK SKOJ-a, predsednik USAOJ-a, član Vrhovnog štaba NOV i POJ i narodni heroj i Moša Pijade (1890-1957), revolucionar, društveno-politički radnik i narodni heroj.

Posmrtni ostaci Ive Lole Ribara i Ivana Milutinovića preneti su u tu grobnicu 27. marta 1948. godine, posmrtni ostaci Đure Đakovića na dvadesetogodišnjicu njegove pogibije, 25. aprila 1949, dok je Moša Pijade tu sahranjen marta 1957. godine.

Poprsja Ive Lole Ribara, Ivana Milutinovića i Đure Đakovića izradio je 1949. godine akademski slikar i vajar Stevan Bodnarov, a poprsje Moše Pijade akademski vajar Slavoljub Stanković 1959. godine.

Levijatanove crne trupe i dalje neometano patroliraju ulicama i time se javno diče

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
156 Shares
156 Shares
Share via
Copy link