Beograd Magazin

Levijatanove crne trupe i dalje neometano patroliraju ulicama i time se javno diče

levijatan patrole migranti

Ekstremno nacionalistički pokret Levijatan svoju desničarsku ideologiju već godinama maskira pričom o zaštiti prava životinja, a u poslednje vreme svoje delovanje podigli su na viši nivo.

Najnoviji snimak objavljen na društvenim mrežama prikazuje članove tog pokreta kako patroliraju po centru Beograda i naoružani palicama i stafordskim terijerima presreću migrante kojima su preteli da ne smeju da se kreću prestoničkim ulicama.

“Otkrili smo dva nova mesta gde se nalaze Beli Medvedi iz Pakistana. Svaku noć idemo u dve smene po Beogradu 22-01, i od 01-05, i ne primenjujemo silu, već ih upućujemo da se vrate u svoje centre, gde im je i mesto, a ne na ulicama našeg Belog Grada. Nacionalna Odbrana Levijatan”, reči su koje prati pomenuti video na Instagramu, prenosi portal Nova.

Ni ova “akcija” očigledno, nije izazvala pažnju policije i tužilaštva, koji na ovaj način postaju svesni saučesnici u organizovanom kriminalu i grupnom širenju ksenofobije, ali i rasne i nacionalne diskriminacije.

Za to vreme, na društvenim mrežama građani postavljaju po ko zna koji put isto pitanje, a koje uporno ostaje bez zvaničnog odgovora – ko štiti Levijatan i slične desničarske grupe.

Ko su članovi “Levijatana” da idu noću i upućuju izbeglice u migrantske centre, kao i ko im to dozvoljava da rade, više nikom nije jasno.

Slična desničarska formacija “Narodne patrole“, pre četiri dana održala je protest u parku ispred Ekonomskog fakulteta na kome su najavili proterivanje migranata. Skup su obezbeđivale jake policijske snage i Žandarmerija, a migranti su ranije bili sklonjeni. Ovim “oslobodiocima” su se suprotstavili članovi Radikalne levice, a Milena Repajić, članica ove organizacije, izjavila je za vreme skupa da su na skup došli jer “država ne radi svoj posao”.

“Ovde smo zato što država ne radi svoj posao, jer kad bi radila onda ne bi bilo potrebe da se okupljamo ovde i da sprečavamo divljački pokušaj čišćenja parka od strane desničara”, rekla je Repajić.

Nedavno je pokret “Levijatan” objavio i na svom Tviter nalogu uznemirujuće video-snimke, na kojima se dvojica mladića, pod prisiliom, izvinjavaju navodno zbog mučenja životinja.

Ovakva “video izvinjenja”, a zapravo “shaming kampanja”, sastavni su deo “obračuna” pripadnika Levijatana sa zlostavljačima životinja, ali i neistomišljenicima koji su ih “prozivali” na društvenim mrežama.

Istine radi, nedavno je šest članova “Levijatana” uhapšeno zbog sumnje da su maltretirali i prebili oštećenog M. B. a potom ga primoravali da na Fejsbuku uputi izvinjenje ovoj grupi zbog ranije ostavljenih komentara.

Da li su na redu nova hapšenja, i da li će država reagovati, ostaje da se vidi.

Policija opet bije, a ovoga puta na tapetu su izbeglice i migranti

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

28 Shares
Share via
Copy link