Balkan Vesti

Nemački mediji o katastrofi na Jadranskom primorju: “Ovo je postalo nepodnošljivo”

trogir
Trogir, foto: ilustracije/Wikipedia

Malo mesto Sevid u blizini Trogira u Dalmaciji smatra se jednim od “bisera Jadrana”. Međutim, trenutno tamo imaju veliki problem s vodom, pišu Nemački mediji.

Lokalna Slobodna Dalmacija prenosi tekst nemačkog portala Frankfurter Rundschau o nestašici vode u Sevidu pod naslovom „Nijemci šalju katastrofičnu prognozu stanja u – turističkom Sevidu“. Autorka teksta je Martina Lipl, naučna novinarka iz Minhena i saradnica nekoliko lokalnih portala, napominje se.

“Sevid – Kristalno čisto more, beskrajne plaže i zaštićene uvale – Hrvatska ima šta da ponudi turistima. Posebno obalu iz snova dalmatinske regije. Malo mesto Sevid u blizini Trogira smatra se “biserom na Jadranu”. Međutim, trenutno tamo imaju veliki problem s vodom”, ističe na početku, pa nastavlja:

“Stanovnici već desetak dana nemaju vode. Iako je Sevid već godinama priključen na vodovod. Nije to baš retkost na Jadranu, vanredno stanje zbog nedostatka vode proglašeno je i u Italiji. Ali u Hrvatskoj je trenutno još ekstremnije.”

– Ovo je postalo nepodnošljivo. Kuće su na brdu i nemaju vode – priča meštanin Sevida.

Isto važi i za ljude koji žive na drugom spratu, dodaje autorka.

“Posebno frustrirajuće: meštani su kontaktirali vodovode u Splitu i Šibeniku – i u početku nisu dobili nikakav odgovor. U trogirskoj ispostavi „Vodovoda i kanalizacije“ Split, koja je zadužena za održavanje sistema u Opštini Marina koja je uglavnom spojena na dovodnu mrežu iz Šibensko-kninske županije, ne znaju koliko će situacija potrajati. „Očajni smo“, rekao je jedan meštanin. „Nemamo se kome obratiti. I još bismo morali plaćati račune. Neki susedi se snalaze sa spremnicima koje su uspeli napuniti kišnicom tokom poslednjih nekoliko meseci. Ali leti, ako ne padne kiša, neće biti vode.“ Problem je očito dobro poznat. Lani su cisterne morale dovoziti vodu kako bi se pritisak u sistemu normalizovao. Ovaj put, uprkos cisternama, iz slavine ne teče pitka voda. Sevid čeka. Hoće li se nešto promeniti, ostaje da se vidi.”

Pitka voda svakako je problem koji dotiče i turiste.

“Bili smo u Sevidu prošle godine i to je tako lepo mesto da ćemo opet doći”, napisala je žena u grupi Sevid na Facebooku. Međutim, pre puta razmišlja o kvalitetu vode za piće. Pita hoće li ove godine moći da filtrira vodu iz slavine ili je bolje da ponese flaširanu. Jedan korisnik kratko odgovara: Donesite boce vode.

Sevid na koji se nalazi na području opštine Marine nema vlastiti integrisani javni vodovodni sistem. Tokom sledećih 17 meseci trebalo bi se izgraditi mreža duga 11 kilometara. Zvuči kao prilično ambiciozan projekat, jer problem s opskrbljavanjem Sevida pitkom vodom sve je veći, piše Frankfurter Rundschau.

Prospera Pavić je jedini stanovnik idiličnog jadranskog ostrva i ne namerava da se seli (VIDEO)

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link