Balkan Magazin

Prospera Pavić je jedini stanovnik idiličnog jadranskog ostrva i ne namerava da se seli (VIDEO)

otok zivota
Foto: printscreen

Ostrvo Života pripada opštini Ston u blizini Dubrovnika, a prostire se na tek 0,011 kvadratnih kilometara u Malostonskom zalivu.

Malostonski zaliv je zbog povoljnih uslova još od antičkih vremena bio savršeno mesto za uzgoj školjki. Ovaj prolaz u južnoj Dalmaciji između poluostrva Kleka i Pelješca dom je i za ostrvo Života, koje lokalno stanovništvo naziva još i Govan ili Govanj.

Na ovom ostrvu danas živi svega jedna osoba – Prospera Pavić koja je tu provela već više od 80 godina. I ne planira s njega otići. Uživa u miru i tišini, predivnom pogledu na zapanjujuću okolinu i povremenim posetama porodice s kopna.

Pavić, koja je na ostrvu provela i Drugi svetski rat svojevremeno je za RTL izjavila da joj je najdraže vreme bilo pre rata, kad su na ostrvu bile dve kuće dubrovačkog pomorca i bankara Boža Banca.

Prospera je ispričala i da je „80-ih godna prošlog veka ostrvo bilo živo– tada je tu bilo novosadsko odmaralište „Radosno detinjstvo-Naša deca“.

– Došlo bi tu osam, devet grupa. Uglavnom do hiljadu dece, a plus bi svaka vaspitačica povela i muža ili decu – ispričala je Pavić pre nekoliko godina.

prospera

A sada je ostala jedina. Posećuju je sin i unuci i ničeg se ne boji, pa čak ni teške zime.

– Hvala Bogu imam svega , puno više nego što mi treba. Ali kakav špaher imam na drva gore. Kad ga naložim, kad zahladi to je raj – priča ona.

Inače, ostrvo je prekriveno mediteranskim rastinjem, a najviše alepskim borom, maslinama i makijom.

U poslednjih stotinu godina ostrvo je promenilo nekoliko vlasnika – pripadao je porodici Bandur iz Malog Stona, a tridesetih godina prošlog veka kupio ga je imućni bankar i brodovlasnik Božo Banac iz Dubrovnika koji je na njemu izgradio kuću za sebe i svoje goste. Nakon Drugog svetskog rata prešao je u vlasništvo države, odnosno opštine Ston.

Izvor: Danas, punkufer.hr

Na hrvatskom „otoku bluda“ flaša vodke košta 15.000 €, a od kiča oči ispadaju (FOTO)

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
373 Shares
373 Shares
Share via
Copy link