Magazin

Nemačka je obećana zemlja za srpske radnike, ako zarađujete više od ove cifre znači da ste bogati

Berlin Bundestag
Foto: Luftika

Mnogi naši građani Nemačku smatraju obećanom zemljom, sa uređenim sistemom i visokim životnim standardom, a poznato je da je još od 60-ih godina prošlog veka ova država omiljena destinacija brojnih srpskih radnika, koji bolju budućnost traže u inostranstvu.

Emigracija u Nemačku je još više dobila na intenzitetu u doba krize, iz koje naše društvo ne može da se iščupa više od tri decenije, a na ruku našim ljudima ide činjenica da najmoćnijoj zemlji EU praktično fale radnici svih profila, za koju je Balkan nepresušan izvor radne snage.

Samac je bogat ukoliko zarađuje više od 3.700 evra mesečno

Međutim, mnogi se pitaju koliko novca imaju oni koji najviše zarađuju u Nemačkoj? Odgovor je: “Manje nego što mislite”.

Prema studiji, samci se smatraju bogatima ako zarađuju 3.700 evra mesečno, navode nemački mediji, a prenosi N1.

Velika kuća sa bazenom ili skup sportski auto – možda su neke od ideja koje neki ljudi imaju kada pomisle na bogatstvo, piše Fenix Magazin.

Ipak, pravo je pitanje sa kojom se zaradom neko u Nemačkoj smatra bogatim i može li sebi zaista da priušti život u luksuzu, a informativna služba Nemačkog ekonomskog instituta navodi da na to pitanje nije lako dati odgovor.

Prema analizi tog instituta iz decembra 2021. godine, samac se u 2018. godini smatrao sa “10 posto većim prihodom” ako je imao mesečni neto prihod od 3.700 evra.

Pet odsto stanovništva ostvarilo je prihod od 4.560 evra , a samo jedan odsto je ostvario zaradu od 7.190 evra.

Dve godine ranije prag je bio oko 260 evra niži.

Pojam luksuza za parove bez dece

Kako bi se bogatstvo moglo uporediti s bogatstvom jednog domaćinstva, potrebno je izračunati 1,5 put više od prihoda jednog para, informiše Nemački ekonomski institut, tvrdeći da bračno domaćinstvo nema dve kuhinje, niti im trebaju dve dnevne sobe.

U 2018. godini, par bez dece u domaćinstvu s kombinovanim neto prihodom od oko 5.550 evra smatrao se bogatim.

Tako su se parovi sa zajedničkim prihodom od oko 10.790 evra ubrajali  među 1 posto najboljih u društvu, prenosi IW.

Prosečno bogatstvo srednje klase

S jedne strane, mesečni prihod može dati utisak smatrate li se bogatim ili siromašnim, s druge strane, bogatstvo se može odrediti i količinom imovine.

Nemački mediji prenose studiju „Allianz-a“, koja kaže da prosečne osobe u Nemačkoj imaju oko 18.000 evra finansijske imovine.

Prosečno ukupno bogatstvo srednjeg nemačkog društva je oko 71.000 evra, citiraju nemački mediji Nemačku agenciju za građansko obrazovanje (bpb).

Izvor: N1

Nemačka otvara vrata za 50.000 radnika s Balkana, dobrodošli i oni bez kvalifikacija

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link