Magazin

Nemci će svake godine moći da menjaju pol, čak i mlađi od 14 godina

promena-pola

Nemačka vlada će najkasnije do kraja ove sedmice doneti nacrt Zakona o rodnom samoopredeljenju.

Taj pravni akt službeno utvrđuje društveni i biološki pol osobe bez obzira na stvarni biološki status. Radi se o tome šta je na papiru, ne na osobi.

Dokument se, nakon što ga vlada usvoji, šalje u parlamentarnu proceduru kroz Bundestag. Ako sve prođe po planu koalicione vlade socijaldemokrata (SPD), zelenih i liberala (FDP), novi Zakon bi trebalo da zameni trenutno važeći Zakon o transseksualnosti iz 1980, javlja RTS.

Neke od odredbi tog zakona su već stavljene van snage konsekutivnim presudama Vrhovnog suda.

Za podnosioce zahteva više nije neophodno da prođu kroz niz operacija za promenu pola da bi njihov novi identitet bio notiran u državnom registru.

Takođe, Vrhovni sud je iz momentalno važećeg zakona ukinuo i odredbu da bračni par mora da se razvede pre nego što jedna ili obe strane promene status u matičnom registru.

Ko sada u Nemačkoj želi da da menja službeni pol, mora da sudu predoči dva psihijatrijska veštačenja. Taj proces traje između pet i 20 meseci i košta oko 1.800 evra.

Sa novim Zakonom o rodnom samoopredeljenju vlada namerava da taj proces bitno pojednostavi i ubrza.

Ko želi da službeno pripada nekom drugom polu, ne svom biološkom – onom koji je imao/la u trenutku rođenja, samo treba da informiše lokalnu matičnu kancelariju i sačeka tri meseca. Ostalo je automatika.

Izbor koji stoji na raspolaganju je 1. muško, 2. žensko, 3. različito/divers.

Starosni limit praktično ne postoji. Deca ispod 14 godina mogu da traže službenu promenu biološkog statusa uz saglasnost roditelja. Mladi između 14 i 18 godina mogu da uknjiže novi pol i bez pristanka roditelja, odnosno i protiv zabrane roditelja. U slučaju ozbiljnijih konflikata odlučuje sudija za porodično pravo.

Jedina obaveza za one koji na taj način menjaju pol je da moraju da žive s tom odlukom 12 meseci, a onda se po želji mogu vratiti u stari biološki ili izabrati neki drugi. Sve to onoliko često koliko osoba želi.

Operacije, hormonski tretmani i optičko približavanje izabranom polu nisu neophodne. Dovoljno je da se državi saopšti novo stanje stvari.

Treba napomenuti da se sve promene rodnog statusa odnose na deklarativnu izjavu podnosilaca zahteva, ne na njihov realni biološki status.

13 Shares
Share via
Copy link