Magazin

Nema više pajsera i fantomski, za krađu ti treba samo kefalo, hakeri digli 160 miliona dolara u sekundi

hacker
Printscreen

Velike pljačke oduvek smo zamišljali kao specijalne akcije neverovatno obučenih ljudi koji imaju iskustvo policijskih ili vojnih specijalaca, koji uz pripremljenu taktiku, planove i mnogo sreće ugrabe plen uvek korak ispred policije, čuvara i laserskih senzora.

Da sve može i mnogo suptilnije, koristeći samo kefalo, miš i tastaturu, dokazuju gusari modernog doba.

Hakeri su ukrali digitalna sredstva vredna oko 160 miliona dolara od londonske firme „Vintermjut“ koja se bavi trgovinom kriptovalutama, saopštio je pre nekoliko dana  izvršni direktor te kompanije Evgenij Gavoj.

On je na Tviteru napisao da je krađa pogodila sektor koji je dugo bio opterećen sajber napadima. Napad je bio usmeren na decentralizovane finansijske operacije „Vintermjuta“ koji obezbeđuje likvidnost na globalnim kripto berzama.

Gavoj je istakao da kompanija ostaje solventna i nakon hakovanja. On je istakao da će doći do poremećaja u uslugama kompanije danas i potencijalno u narednih nekoliko dana, kao i da je hakovano je oko 90 odsto imovine.

„Vintermjut“ sebe naziva „jednim od najvećih igrača“ na globalnom kripto tržištu i navode da upravljaju „stotinama miliona“ u imovini i prometu, i više od pet milijardi dolara dnevno.

Najveća pljačka kriptovaluta od njihovog nastanka dogodila se početkom avgusta 2021. godine kada je ukradeno 600 miliona dolara sa decentralizovane finansijske platforme Poli netvork.

Izvor: K1 info / Tanjug

Pod „gasom“ krenuli da opljačkaju prodavnicu, pa popili „Zaječarca“ u glavu i završili u Urgentnom

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

170 Shares
170 Shares
Share via
Copy link