Magazin Moda

Nekoliko trikova za oporavljanje kose

Frizura

Ako vaša kosa izgleda suvo, i imate osećaj da je lomljiva ili beživotna, možda imate posla sa oštećenom kosom. Ovo može biti uzrokovano raznim faktorima, uključujući oblikovanje pomoću toplote, hemijske tretmane, faktore životne sredine, pa čak i previše energično i nehajno češljanje kose.

Ali dobra vest je da možete oporaviti oštećenu kosu i vratiti joj nekadašnji sjaj. Najbolji preparati za kosu su svakako najbolji način da oporavite ošrećenju kosu, ali postoji još nešto što možete uraditi.

Koristite blagi šampon

Upotreba preagresivnog šampona može ukloniti prirodna ulja sa vaše kose i pogoršati stanje i kose i kože glave. Zbog toga je važno da koristite nežan šampon koji ne sadrži sulfate, parabene i sintetičke mirise.

Sulfati mogu da isuše vašu kosu i uklone njena prirodna ulja, što može izazvati dalje oštećenje. Šampon bez sulfata će vam pomoći da nežno očistite kosu i kožu glave, a da ih ne oštetite. Takođe je dobra ideja da izbegavate šampone koji sadrže alkohol, jer može još više da isuši kosu. Hidratantni šampon može pomoći da vratite vlagu vašoj kosi, što je neophodno za popravku oštećene kose.

Ne zaboravite da koristite regenerator

Redovno korišćenje regeneratora je neophodno za popravku oštećene kose. Nakon šamponiranja, nanesite hidratantni balzam na kosu, fokusirajući se na krajeve na kojima je oštećenje najteže.

Ostavite regenerator nekoliko minuta pre nego što ga isperite hladnom vodom. Ovo će pomoći da se dlaka zagladi i spreči dalje oštećenje. Redovno korišćenje balzama takođe može pomoći da vratite vlagu vašoj kosi i poboljšate njeno opšte zdravlje. Pored redovnog regeneratora, možete koristiti i regenerator koji se ne ispira da biste pružili dodatnu vlagu i zaštitu vašoj kosi.

Izbegavajte oblikovanje pomoću toplote

Alati za oblikovanje pomoću toplote kao što su pegle za kosu, figara i fen za kosu mogu uzrokovati značajnu štetu vašoj kosi. Ako morate da koristite ove alate, koristite sprej za zaštitu od toplote ili serum da biste umanjili štetu.

Takođe je dobra ideja koristiti ove alate na niskoj temperaturi i izbegavati da ih koristite svaki dan. Visoka toplota može dovesti do pucanja krajeva vaše kose, što može dovesti do sušenja i oštećenja. Ako minimalno koristite alate za toplotno oblikovanje i koristite ih na niskoj temperaturi, možete pomoći u sprečavanju daljeg oštećenja i promovisanju zdravog rasta kose.

Duga kosa

Redovno šišajte kosu

Redovno šišanje kose može pomoći u uklanjanju ispucalih krajeva i sprečavanju daljeg oštećenja. Preporučuje se skraćivanje svakih šest do osam nedelja, u zavisnosti od toga koliko brzo vaša kosa raste.

Ne morate da se drastično šišate, čak dva do tri centimetara može napraviti razliku. Redovno šišanje kose takođe će pomoći u promovisanju zdravog rasta kose tako što ćete se osloboditi ispucalih vrhova, što može uzrokovati lomljenje i oštećenje kose.

Izbegavajte hemijske tretmane

Hemijski tretmani kao što su farbanje i ispravljanje mogu uzrokovati značajnu štetu vašoj kosi. Ako morate da koristite ove tretmane, obavezno se obratite profesionalcu koji koristi visokokvalitetne proizvode i ima iskustva sa ovim tretmanima.

Takođe je neophodno sačekati najmanje šest do osam nedelja između tretmana kako bi se vaša kosa oporavila. Hemijski tretmani mogu uzrokovati da vaša kosa postane suva, lomljiva i beživotna. Izbegavajući ili minimizirajući upotrebu hemijskih tretmana, možete pomoći u sprečavanju daljeg oštećenja i promovisati zdrav rast kose.

Ne zaboravite na zdravu ishranu

Vaša kosa se sastoji od proteina, tako da je neophodno da jedete hranu bogatu proteinima da biste podržali zdrav rast kose.

Takođe bi trebalo da jedete raznovrsno voće, povrće i integralne žitarice da biste svom telu obezbedili vitamine i minerale koji su mu potrebni za podsticanje zdravog rasta kose.

Hrana kao što su jaja, orasi, riba i nemasno meso su odlični izvori proteina i mogu pomoći i podstaći zdrav rast kose, ali takkođe mogu pomoći da kosa postane bujna i sjajna. Pijenje puno vode je takođe neophodno za održavanje vaše kose hidriranom i zdravom.

Dobra vest je da uz odgovarajuću negu i pažnju možete povratiti svoju kosu i vratiti joj nekadašnji sjaj. Korišćenjem kombinacije nežnog šampona, redovnog korišćenja balzama, izbegavanja toplotnog stilizovanja, redovnog šišanja kose, upotrebe maske za kosu, izbegavanja hemijskih tretmana i uravnotežene ishrane, možete pomoći da popravite i ojačate svoju oštećenu kosu.

Važno je zapamtiti da je za oporavak oštećene kose potrebno vreme i strpljenje. Možda nećete videti trenutne rezultate, ali uz konstantan napor možete postepeno poboljšati zdravlje vaše kose. Pored toga, ključno je imati na umu da je prevencija ključna.

Preduzimajući korake za zaštitu vaše kose od oštećenja, kao što je korišćenje sredstva za zaštitu od toplote i izbegavanje hemijskih tretmana, možete pomoći da se šteta svede na minimum i da vaša kosa bude zdrava i lepa. Pomoću ovih saveta možete postići zdravu, sjajnu i bujnu kosu kakvu ste oduvek želeli.

Razbijte jutarnju rutinu: Ovsena kaša na 3 načina!

Čitajte Luftiku na Google vestima

Mateja Panović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link