Lifestyle

Kako do lepe i zdrave kose?

Koliko ste samo puta poželeli da imate kosu kao manekenka sa reklame? Kosu perete čim se malo umasti i to najskupljim šamponima i maskama. Međutim, niste zadovoljni rezultatima. Možda činite neku od ovih grešaka.

Prečesto pranje kose

Kosu treba prati jednom do dvaput nedeljno. Prečesto pranje aktivira lojne žlezde koje se nalaze u korenu kose i zbog kojih se kosa brže umasti. Prilikom pranja kose dobro izmasirajte glavu, jer ona poboljšava cikulaciju krvi i pozitivno deluje na lojne žlezde.

Šampon

Ne možemo svi iste šampone koristiti, s toga je važno odabrati šampon po tipu kose – masna kosa, ostećena, farbana. Kosu treba dobro nakvasiti mlakom vodom i naneti malo šampona na pet mesta na glavi. Za bolji efekat najbolje je ovaj postupak ponoviti još jedan put.

Pogledajte koliko su se muške frizure menjale kroz istoriju

Regeneratori i maske

Najčešće greške koje se prave pri nanošenju ovih proizvoda jeste to da se oni ne stavljaju na koren kose, već samo na pola dužine i krajeve. Takođe je bitno držati se uputstva koje stoji na pakovanju. Preparat se na kosi drži od minut do deset  minuta, potom se ispira hladnijom vodom od one prethodne. Tada se dlaka zatvara i sva negujuća sredstva maske ili balsama ostaju u njoj.

pranje-kose--sampon-maska

Prirodne maske

Prema rečima stručnjaka prirodne maske poput mešavine jajeta i limuna ili meda i lubenice ne pomažu i nemaju dobar efekat iz razloga što oni nisu obrađeni tako da neguju dlaku, a i posle tih maski kosa ostaje prljava.

Hladna voda ne daje sjaj kosi

Pošto je kosa dobro isprana, potrebno ju je isfrotirati peškirom i na nju staviti neke kapi, kao što su arganovo ulje ili makadamija. To su preparati koji će kosi dati sjaj, a ne hladna voda.

Pravilno sušenje kose

Prirodno sušenje kose – još jedna od greški koju mogi prave. Kosi je potrebno dosta vremana da se osuši, a vlažno teme je podložno razvijaju gljivica, osipa i raznih drugih bakterija i iz tog razloga potrebno je da se koren dobro osuši fenom.

susenje-kose-fenom

Anita Čolak

Čitajte Luftiku na Google vestima

Anita Čolak

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

19 Shares
Share via
Copy link