Magazin Srbija

SNS plaća ‘povratnu’ bečkim gastarbajterima da glasaju za Vučića i zaprže nam čorbu

sns negotin izbori
Foto: Nova, privatna arhiva

Povereništvo Srpske napredne stranke u Negotinu ozbiljno se priprema za lokalne izbore u tom gradu, pa u svojim planovima da na glasanje izvuče što više glasača odlazi korak dalje od sada već izlizanih metoda ‘kafe i ratluka’.

Naime, uoči lokalnih izbora 17. oktobra oni su Negotincima koji žive u Beču poslali pismo u kojem ih pozivaju da dođu i glasaju za SNS, a za uzvrat će im biti plaćen prevoz do Srbije, i natrag u Beč

Jedan meštanin sela Urovica, koje pripada opštini Negotin, a koji živi i radi u Beču bio je zatečen kada je na njegovu mejl adresu stiglo pismo koje potpisuje povereništvo Srpske napredne stranke Negotin.

U tekstu pisma “pozivaju se članovi, simpatizeri Srpske napredne stranke i svi građani koji podržavaju politiku Aleksandra Vučića, a koji se nalaze u inostranstvu i imaju pravo glasa da svojim glasom podrže listu ‘Aleksandar Vučić – Za našu decu – Ivica Dačić’”.

“Svima koji se odluče da tog dana budu u zavičaju, daju glas i podrže nas na izborima biće organizovan besplatan autobuski prevoz za dolazak u Negotin i povratak u Beč”, stoji u pismu SNS-a.

U njemu je takođe naznačeno da se dolazak u Negotin iz Beča planira 15. oktobra u vremenu od 17 do 18 časova, dok je povratak planiran na dan izbora – 17. oktobra od devet časova.

SNS je pismo štampao i na ćirilici i na latinici, a deli ga putem mejla i viber aplikacije.

Zašto su naprednjaci odlučili da na izbore “izvlače” čak i građane koji žive u Beču, novinari portala Nova pokušali su da provere u Povereništvu SNS u Negotinu, ali nisu dobili odgovor.

Zanimalo ih je ko plaća prevoz i kako su došli do kontakt telefona i mejlova građana Negotina koji žive u inostranstvu.

– Ja sam samo aktivistkinja. Nikog drugog nema ovde. Pokušajte popodne – rečeno im je kad su pozvali sedište SNS u toj opštini.

Novinari “Nove” su i dan kasnije kontaktirali negotinske naprednjake, ali je odgovor bio isti.

– Ja sam ovde samo trenutno. Ako želite, možete da pozovete malo kasnije, kada tu bude neko koje je upućeniji od mene – rečeno im je u SNS Negotin.

Treba napomenuti da se u inostranstvu može glasati samo na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine i na izborima za predsednika Republike. Za lokalne, kao što je slučaj u Negotinu ta mogućnost ne postoji. Oni koji žele da glasaju moraju da dođu i to učine u samom mestu.

Imajući u vidu da prema nekim informacijama čak 80 odsto meštana Urovice živi u inostranstvu, da u Beču ima 400 domaćinstava iz tog sela, a navodno još toliko i u Francuskoj i Nemačkoj, ne čudi akcija naprednjaka u kojoj su spremni da za glas plate i prevoz.

S druge strane, onim manje sretnika koji su ostali da žive u Urovicama i opštini Negotin, po već oprobanom receptu naprednjaci dele kafu i ratluk uz logo Srpske napredne stranke.

Raša Nedeljkov, programski direktor CRTA, navodi za “Novu” da stranka ima prava da se organizuje i da obezbedi na dan izbora da njeni birači glasaju.

– Ako se poštuje zakon, baza podataka ljudi je pribavljena uz saglasnost tih ljudi. Oni imaju mogućnost da kažu da neće da glasaju, da ne trpe nikakve pritiske. Važno je da baza podataka nije pribavljena od nekog državnog organa ili javnog preduzeća, da je prevoz plaćen iz sredstava stranke, odnosno da novac za to nije dalo neko javno preduzeće… – kaže Nedeljkov.

Lokalni izbori u Negotinu održavaju se u nedelju, a do sada je prihvaćeno šest izbornih lista. Izvesno je da će se za mesto u lokalnoj skupštini boriti koalicija SNS – SPS, SRS, Narodna stranka, koalicija NADA, Zdrava Srbija i Zeleni.

Izvor: Nova

Premotali igricu, paketići i ogrev su prevaziđeni, SNS poslušnike šalje na more – u Budvu

Redakcija Luftika.rs

komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
216 Shares
216 Shares
Share via
Copy link