Srbija Vesti

Nedeljna vremenska prognoza za Srbiju omiljenog meteorologa Marka Čubrila

Bašte kafića 2
Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija

U nedelju će pod uticajem visinskog ciklona nad Ukrajinom ka nama priticati relativno svež vazduh, te će uz promenljivu oblačnost biti kiše ponegde, ali se obilnije padavine ne očekuju.

Nad velikim delom regiona će se zadržati suvo vreme. Duvaće umeren, na severu povremeno i pojačan, severozapadni vetar. Dnevni maksimum od +18 do +25 stepeni Celzijusa.

Uveče razvedravanja tako da će noć ka ponedeljku biti dosta sveža.

U prvom delu sledeće nedelje suvo ali uz vrlo sveže noći i sveže dane i maksimume koji će se uglavnom kretati od+19 do +24 stepena Celzijusa. Noćni minimumi od +8 do +16, a na višim planinskim kotlinama ispod +4 i tamo može biti slabog, prizemnog, mraza.

Sredinom nedelje se na kratko očekuje prodor osetno toplijeg vazduha, te će do petka biti pretežno sunčano ali i osetno toplije, uz sveža jutra i dnevne maksimume od +25 do +29, lokalno do oko +32 stepena Celzijusa.

Sve je izglednije da će oko 16.09. uz izmeštanje jezgra anticiklona daleko na sever po istočnoj periferiji tog sistema doći do spuštanja serije hladnih frontova ciklona čiji će se centar nalaziti nad Finskom, a to će oko 18.09, najverovatnije usloviti sekundarnu cikogenezu and Jadranom.

Ovakav razvoj sinoptike bi nam od petka doneo jače pogoršanje uz kišu, u početku i grmljavinu, dok bi oko 19.09. na vrhovima Dinarida moglo biti i vlažnog snega.

Počeće da duva jak severozapadni vetar, dok bi dnevni maksimum mogao pasti znatno ispod proseka i mogao bi se kretati od +13 do +18 stepeni celzijusa.

Ostaje još 3-4 dana u kojima može doći do izmene sinoptike i ublažavanja ovog zahlađenja, ali ansamble članovi na oba modela su za sada gotovo 100% složni kada je ovaj scenario u pitanju.

Izvor: Facebook/Marko Čubrilo

Vremenska prognoza Srbija — 100% u realnom vremenu!

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link