Magazin Novi Sad

Novosadski psihijatar iskreno o Vučiću: On je nebitan, samo simptom, bolesni smo mi

Nebojša Baračkov
Foto: NovaS

Psihijatar iz Novog Sada dr Nebojša Baračkov je pokrenuo inicijativu za “ograđivanje od dodele Hipokratove medalje predsedniku države”, koju je potpisalo svega pet lekara.

Sada je, u razgovoru za portal Nova.rs, govorio o svojim stavovima i razlozima za takav bunt.

Vučić je simptom, a mi smo bolesni, smatra ovaj psihijatar.

„Vučić je nebitan, jer sad je on na vrhu, ali sutra će biti neko drugi, a mi ostajemo u ovom raspalom sistemu sa pojedincima koji će se uvlačiti svakome. Ako želimo ozbiljno društvo, koje napreduje, ovakve stvari više nikada ne smeju da se dogode. Naš zdravstveni sistem je raskomadan, ne vidimo nikakav napredak u funkcionisanju, pa ne znam koji je povod ni za tu medalju. Možete graditi bolnice, što pozdravljamo, ali to nema nikakvog smisla sad kad u njima nema ko da radi, nema lekara koji će da leče obolele, jer svi su ovu zemlju napustili. Moramo da vratimo poverenje građana, naših pacijenata, ali prethodno moramo da ustanemo iz blata“, naglasio je doktor Baračkov.

Ograđivanje od dodele medalje Vučiću, je odbrana našeg imena, ističe on.

„Želimo svima da damo do znanja da niko drugi ne povlači poteze u naše ime, da u ovome nismo učestvovali. Hipokratova medalja može biti dodeljena samo nekome ko je iz lekarske profesije. Prva i jedina pre ove, dodeljena je Vladeti Jerotiću koji je bio psihijatar, a davanje Vučiću, koji nema medicinsku diplomu je samo kršenje Statuta i ništa drugo. Verovao sam da je Društvo lekara Vojvodine, kao i Srpsko lekarsko društvo, ozbiljno udruženje, koje svaki svoj potez prethodno dobro odmeri i ne povlači ga bez odobrenja većine“, naglasio je doktor.

On je istakao da ne zna zašto se inicijativi nije pridružilo više lekara, te da je to pitanje na koje oni moraju odgovoriti.

Dodao je da su stizale poruke podrške od kolega, koji su kao izgovor da ne potpišu peticiju navodili strah od gubitka posla ili maltretiranje od strane nadređenih.

– Njihovo mišljenje i stav ne sme nigde biti zabeležen jer povlači posledice, a meni je to razumljivo za sve koji rade u državnim ustanovama. Brojne kolege su pretrpele torturu, mnogi su i udaljeni sa posla, nakon što su imenom i prezimenom pristupili Ujedinjenima protiv kovida, tako da je jasno zašto je sada dalo potpis samo petoro ljudi. Strah je nadvladao – rekao je dr Baračkov dodajući da se politika i zdravstvo moraju razdvojiti.

Podsetimo, sredinom jula predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je od Društva lekara Vojvodine „Hipokratovu medalju“ za zasluge u unapređenju zdravstva, kao i za poseban lični angažman na poboljšanju uslova rada u zdravstvenim ustanovama širom zemlje.

Ceo tekst pročitajte na Nova.rs.

Vučić nema „osećaj za filing“ da je domaće vaspitanje da podnese ostavku

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

4.9K Shares
4.9K Shares
Share via
Copy link