Magazin Novi Sad

Deponija u Temerinu 6. dan truje ljude i ubija životinje, opštini to nije vanredno stanje

deponija-temerin-1
Foto: Ekološka inicijativa Temerin

Požar na deponiji u Temerinu koji je izbio u sredu uveče aktivan je 6. dan a nadležni još uvek nisu uspeli da ga lokalizuju. Nadali su se da će veće količine padavine prethodnih dana ugasiti požar, ali to se nije dogodilo. Sve je bilo prepušteno vremenskim prilikama, a JKP Temerin je angažovalo podizvođača koji sada na deponiji pokušava da suzbije požar.

Aktivisti na terenu kažu da firma ne poseduje potrebnu mehanizaciju da ugase požar i da su nadležni napravili više propusta i poneli se neodgovorno. Opština Temerin još uvek nije proglasila vanredno stanje uprkos tome što se dim širi na sve strane, dok gori otpad različitog sastava – a u vazduhu su kancerogene čestice.

Najbliži stanovnici koji su udaljeni par stotina metara od deponije, još pre tri dana spakovali su stvari i napustili svoje domove jer je situacija postala nesnosna. Porodica Gaković, koja je najbliža deponiji morala je hitno, sama da se evakuiše sa svog salaša i pronađe smeštaj.

Robert Gaković u razgovoru za Luftiku kaže da dim sa deponije ne jenjava a da smrad ostaje u prozorima i ulazi u garderobu.

– Crni gusti dim se i dalje konstantno širi. Sa salaša se često, kako vetar duva, ne može videti 10 metara u daljinu, kao zimi kad je magla. Ne možemo da završavamo poslove na imanju. Propalo nam je puno suvog mesa. Četiri jaganjca su nam uginula pre dva dana, nisu mogli da izdrže, danima su se gušili.

Kad obilazimo imanje mučimo se, sklanjamo, borimo protiv dima. Požar na maloj deponiji prethodnih dana gasili su i zemljom, ali sa mehanizacijom koju imaju na velikoj ne mogu da ugase ništa. Potrebni su ozbiljni buldožeri i mašine, a firma koja dežura ima samo jedan mali – opisuje Robert situaciju sa deponije.

deponija-temerin-3
Foto: Ekološka inicijativa Temerin

Nemanja Obradović, ispred Ekološke inicijative Temerin za naš portal kaže da su nadležni napravili niz grešaka po lokalnom Planu upravljanja otpadom opštine Temerin.

– Objekat nikad ne može biti bez kontrole. Dogodilo se da je požar izbio i da su vatrogasci obili ogradu da bi ušli unutra jer na deponiji u trećoj smeni ne radi niko.

Puteve unutar deponije, kroz koje kamion treba da prolazi su zatrpali smećem tako da ne mogu da priđu nekim delovima. Ne postoji protivpožarni izlaz, procedure, kompaktor otpada, a za sve su to nadležni odgovorni – ističe Obradović i dodaje:

– Zato beže od odgovornosti, ne žele da policija napravi zapisnik, neće da priznaju da je u pitanju vanredna situacija koja apsolutno to već jeste. Opština Temerin snosi odgovornost ali sada su u opasnosti i okolna mesta.

Građani Novog Sada, Vrbasa, Srbobrana sada takođe udišu taj vazduh. Nije normalno da ljudi udišu kancerogene čestice u vazduhu. Nedozvoljeno je i ne sme da se događa, a upravo to se sada dešava i za nadležne to nije vanredna situacija – objašnjava on.

Nemanja smatra da firma koja je angažovana zapravo pravi privid da se situacija stavlja pod kontrolu.

– Poseduju dva mala kamiončića, svesni da sa njima ne mogu ni da dođu do dela koji gori. Može da se vidi jedan bager i kamion koji dovozi zemlju. Mislim da će 200 kamiona zemlje nasuti u narednim danima. Da bi se požar ugasio potreban je ogroman kapacitet zemlje. Mora da se skloni i zaštitna ograda da se može prići delovima kojima sada uopšte ne mogu da priđu – zaključuje za Lufiku Nemanja Obradović ispred Ekološke inicijative Temerin.

Imajući u vidu da ni kiša nije uspela da ugasi buktinju koja je zahvatila površinu od 3 hektara sva je prilika da epiloga svega što se dogodilo na deponiji u Temerinu neće biti ni u narednim danima.

Deponija kod Novog Sada gori 3. dan, građani se sami evakuišu, a nadležni se prave mrtvi

Čitajte Luftiku na Google vestima

Stefan Savkić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

218 Shares
218 Shares
Share via
Copy link