Lifestyle Zdravlje

Navike koje treba promeniti u trudnoći

Trudnica

Nalazite se u drugom stanju? Onda je vreme da i vaše svakodnevne navike budu drugačiije. Vrlo je teško menjati bilo šta u životu. Navike su čudo i ne odričemo ih se tako lako. Čak i kada su loše, zadržavamo ih kao deo nekog ličnog identiteta i čini nam se da nam pružaju sigurnost. Uvek im se vraćamo jer ih iz nekog nepoznatog razloga ne želimo menjati.

Ukoliko čekate bebu, onda za ova opravdanja više nema mesta. Razumete šta hoćemo da kažemo? Možda vama dosadašnje navike prijaju, smatrate da su OK, ali neke od njih zaista treba da odu u fioku barem na neko vreme. Neke stvari se tokom trudnoće ipak ne mogu raditi kao do sada po ustaljenom i naviknutom obrascu.

Vreme je za promene! Hajde da vidimo šta promeniti već danas.

Promenite način nege, pogotovo mazanja stomaka

Drage dame verujemo da se većina vas voli mackati raznim kremama i preparatima koji osim što mirišu, pozitivno deluju i na lepotu. Te navike koje su uglavnom večernje i jutarnje ne morate u potpunosti izbacivati, samo ih malo promeniti.

Sada je pravo vreme da počnete sa detaljnim čitanjem sastava svakog kozmetičkog preparata i uveravanjem da je bezbedan za trudnice i da ne sadrži štetne sastojke. Zato se uvek savetuje primena prirodnih kozmetičkih preparata o čijem dejstvu ne morate razmišljati. Nanošenjem prirodnih krema znate da ste svojoj koži podarili najbolju negu i ostaje vam samo da čekate i vidite zapanjujuće rezultate.

Tokom trudnoće možda će vas iza nekog ćoška sačekati strije.

Da se to ne bi desilo, strije treba sprečiti kremom i to naravnoonom čije je poreklo islkjučivo prirodno.

Ukoliko ste na samom početku trudnoće već sada krenite sa odgovarajućom prevencijom. Negujte svoju kožu kako strije ne bi imale ni najmanje šanse. Ako na vreme krenete sa prevencijom, vaša koža će biti nahranjena, negovana i otporna na sve izazove koje trudnoća sa sobom donosi.

Ovo se posebno odnosi na kožu stomaka, koja usled bebinog rasta trpi najveće promene i zahteva najveću fleksibilnost. Neverovatno je koliko se puta stomak uveća, a samim tim i koža rastegne. Zato je dobra krema neopodna saveznik u ovoj avanturi i odolevanju strijama.

Trudnica

Oblačite se komfornije

Vrlo je teško sagledati pravu sliku sebe u ogledalu tokom drugog stanja. Zaista dolazi do velikih promena kojih nismo uvek svesni. Iz dana u dan posežemo za istim pantalonama koje odjednom više ne možemo ni da navučemo, a kamoli da ih zakopčamo.

Ono što nije dobro u ovom slučaju je posezanje za steznikom. Ne nosite steznike kada ste trudni. Drugo stanje je prirodna pojava i za očekivati je da će u određenom momentu stomak porasti, a omiljene pantalone pasti u zaborav.

Vreme je za šoping! Kao što vidite i trudnoća ima dobrih strana. Važno je samo da promenite konfekcijski broj i model odeće kako bi vam bilo pre svega udobno i prijatno. Možda vas plaši ova promena, ali uvek imajte na umu da je privremena.

Sačuvajte one omiljene pantalone, jer mogu poslužiti kao odlična motivacija za vraćanje linije nakon porođaja, pa se onda vratite i starim navikama.

Menjajte način ishrane

Ako ste do sada preskakali obroke i jeli sve i svašta, zaustavite se. Došlo je vreme da zastanete, udahnete i isplanirate svoje obroke,

Više ne jedete samo zbog sebe, već i zbog bebe. Vaša ishrana pre svega treba da bude redovna, a druga važna stavka je da bude zdrava, raznovrsna i nutritivno bogata. Uskoro će beba sve više crpeti vaše resurse, zato vaš organizam naoružajte na vreme. Biti zdrava trudnica odličan je recept za sreću, a roditi zdravu bebu je po ovom receptu itekako moguće. Za to ne treba puno umeća. Malo informisanja ili traženje saveta od nutricioniste i rezultat neće izostati.

Promenite način svakodnevnog funkcionisanja

Trčite, jurite, žurite, saginjete se, preskačete? Stop!

To više neće moći.

Ok, vremena je malo, a obaveza puno tu se sa vama slažemo, ali ipak vam kažemo stop! Ne zaboravite da vam je u stomaku maleno biće i da treba da usporite. Naravno da treba da se krećete i da se bavite aktivnostima koje volite, ali sve to činite razumnom brzinom. Sada za žurbu više nema mesta. Uostalom trudni ste i imate pravo da ne radite punom parom već da sebi date oduška i prostora za uživanje u ovom divnom iskustvu.

Trudnica

Batalite pušenje

Jedna od najteže promenljivih navika tokom trudnoće svakako je navika vezana za pušenje. Žene kojima su cigare dugoročni verni pratioci, muče pravu muku kada se desi drugo stanje. Svi upozoravaju na štetnost duvanskog dima i javlja se osećaj griže savesti, ali nemaju svi istu snagu da se izbore sa ovim porokom.

Naš savet vam je da ipak probate pronaći način za odvikavanje od pušenja, jer osim što šteti vašem zdravlju može ostaviti posledice i po bebu. Mala porođajna težina je samo jedna od mogućih posledica, a o ozbiljnijim nećemo ni govoriti.

Potražite i pomoć stručnjaka u ovom poduhvatu i sigurni smo da će vam to olakšati put ka promeni ove ružne i nezdrave navike.

Promenite položaj spavanja

Navikli ste da spavate na leđima? To vam je omiljena poza tokom koje lako utonete u san? Veoma nam je žao, ali trebalo bi da pronađete nove omiljene poze za spavanje. Tokom ove poze smanjuje se protok krvi i snižava krvni pritisak, a mogu se javiti i respiratorni problemi.

Osim toga sa odmicanjem drugog stanja, stomak će postajati sve veći, pa će spavanje na leđima biti sve manje udobno i prijatno. To sigurno znate i bez nas. Međutim ono što možda ne znate je da se tokom trudnoće savetuje spavanje na levom boku.

Zašto baš tako? Zato što na taj način ne ometate svoj krvotok,već povećavate protok krvi čime više hranljivih materija dospeva do vaše bebe. Što je beba bolje snabdevena, veća je verovatnoća da će se lepo razvijati.

Navike jesu čudo. Teško ih je promeniti, ali nije nemoguće. Potrebna je samo odlučnost i čvrst karakter. Uostalom, kada imate ovako važan razlog za promene, sigurni smo da vam to i neće pasti toliko teško.

Mateja Panović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link