Magazin

Natalija ima invalidsku penziju 21.000 RSD i našla je dodatni posao: “Ne znam kako bih pregurala mesec”

penzionerka šabac
Foto: Printscreen

Često čujemo da penzije nisu dovoljne ni da se preživi mesec, a kada je neko korisnik invalidske često je prinuđen da traži alternativne načine da dopuni kućni budžet.

U Šapcu se invalidi rada udružuju upravo zbog mizernih penzija. Na sve načine pokušavaju da prežive, a u tome im pomaže Gradska organizacija invalida rada.

Natalija Božić je jedna od njih i ona trenutno radi na mestu blagajnice Gradske organizacije invalida rada u Šapcu. Ona je u penziji od 2020. i tada joj je penzija bila 16.804 dinara a sada je ta penzija 21.000 dinara sa svim povećanjima. Kada je pre tri godine dobila rešenje za penziju od 16.000 dinara ona je morala da se zapita kako da sa tim novcem može da pregura mesec.

– Morala sam da se zapitam, ali moja sreća je što sam ovde zaposlena još od 2016. godine preko javnih radova kao invalidno lice, radila sam tri godine po četiri meseca, tako da sam ovde ostala zahvaljujući kolegama koje su me pozvale da nastavim rad. To mi mnogo znači da dopunim kučni budžet – kaže Natalija.

Ona dodaje da nema tog posla ne zna kako bi sastavljala kraj sa krajem.

– Morala bih od nekoga da zavisim ili bih morala da tražim neku pomoć ako se ne bih snašla na nekom drugom mestu. Dodatni posao mi mnogo znači da platim režije i lekove iako je to naše osiguranje kao besplatno, dosta lekova se ne dobije na recept, te se moraju platiti. Ponekad se mora ići i privatno u ambulantu i to je izdatak, tako da sve što zaradim ovde uglavnom ode na to – zaključila je Božićeva.

Kaže da se mnogo penzionera žali kako ne mogu da preguraju mesec te traže pomoć od Gradske organizacije invalida rada.

Mnogo je onih koji moraju da se snalaze i rade iako su u penziji kako bi dopunili kućni budžet. Osim minimalnih penzija koje sada sa povećanjima iznose oko 20.000 dinara, postoje još niže. Oko 17.000 dinara iznose poljoprivredne penzije, a od njih su niže još samo porodične koje se nasleđuju. One znaju da budu oko 10.000 dinara mesečno.

Izvor: Nova.rs

Novosadske fabrike zovu penzionere: “Ako vas rad i dalje ispunjava, neka vas penzija ne sputava”

Čitajte Luftiku na Google vestima

107 Shares
107 Shares
Share via
Copy link