Lifestyle Magazin

Sećate se onih kuća u Italiji što se prodaju za 1€? Evo kako žive oni što su ih kupili

Poslednjih godina često smo mogli videti oglase u kojima se prodaju napuštene kuće u bajkovitim predelima Italije. Lokalne vlasti su na taj način pokušale da poprave demografsku sliku ruralnih delova te prelepe zemlje, a novi vlasnici su imali samo jednu obavezu. Da obnove kuće.

Nedavno je CNN kontaktirao nekoliko ljudi koji su kupili kuće i proverio jesu li zadovoljni ugovorom.

Među prvima koja je prihvatila ponudu i kupila imanje u sicilijanskom gradu Musomeli bila je 27-godišnja Francuskinja Morgan Gijo.

Ona i suprug izdvojili su jedan evro za 50 kvadratnih metara i obavezali se da će obnoviti kuću, a radovi na obnovi su sada gotovo završeni, prenosi portal Indikator.ba.

“Većinu posla obavljali smo sami i bilo je sjajno videti kako je kuća ponovno oživela”, rekli su supružnici koji će dom u srcu Sicilije koristiti kao kuću za odmor.

“Ovo mjesto nas je odmah osvojilo svojim šarmom, meštani su izuzetno prijateljski, a otkup imovine je protekao glatko. Sve se odvijalo bolje nego što smo očekivali – mislili smo da će kuća biti u neredu”, kazali su.

U međuvremenu su se neki kupci opredelili za nekretnine za koje je potrebno izdvojiti malo više novca, ali nisu iziskivale tako veliku obnovu.

Među njima je bio i Belgijanac Patrik Jansen, koji je za trosobni dom za koji su bili potrebni samo minimalni radovi na obnovi morao da plati deset hiljada evra.

Poput pomenutog francuskog para, Jansen nije imao problema s navodno preterano komplikovanom italijanskom birokratijom.

“Zapravo me iznenadilo da je kupovina i obnova kuće na Siciliji mnogo jednostavnija nego u Belgiji”, primetio je.

Međutim, Njujorčanin Kenni Sančez dao je ponudu za kupovinu kuće u regiji Kampaniji, a da nije stvarno verovao da će ona biti prihvaćena.

Stoga ga je više nego iznenadilo kad je obavešten da ga čeka kuća u gradu Zungoli, stotinak kilometara od Napulja.

Otišao je tamo ovog leta i otkrio da ga čeka puno posla, kuća neće biti dostupna barem još nekoliko godina.

“Obnova će trajati tri godine”, rekao je za CNN Sanchez, koji je takođe iskusio tamniju stranu uređivanja dokumentacije u Italiji: “Još uvek čekam ugovor o kupoprodaji. Dok ne kupim, ne možemo započeti s sređivanjem”.

Ipak, optimističan je i raduje se trenutku kada će on i njegova porodica moći provesti odmor u novom italijanskom domu.

“Ovo će biti naš letnji dom”, rekao je i dodao “Zungoli je prekrasno mesto i drago nam je što smo dobili ovu priliku.”

Kupite kuću na Siciliji za samo 1€

Čitajte Luftiku na Google vestima

135 Shares
135 Shares
Share via
Copy link