Novi Sad Vesti

Kulturno dobro u centru Novog Sada ruinirano, Grad godinama čeka amin katastra

Trifkovicev-trg-4
Trifkovićev trg, Foto: Gradske info

Stanovnici Miletićeve ulice u Novom Sadu pokušali su da saznaju od Grada šta će biti sa kućom na Trifkovićevom trgu, koja je zaštićena kao kulturno dobro, ali je napuštena i oštećena.

Taj objekat od 10 kvadrata, imao je različite namene, uglavnom je služio kao kiosk za prodaju hrane, ali ne popravlja se jer Grad dve godine čeka na upis vlasništva, saznaje 021.rs.

– Dugo je ovo napušteno, ima tri, četiri godine, verovatno i više. Mislim da se niko od komšija i ne seća kada je poslednji zakupac prestao da koristi kućicu, ali poodavno je ovako, a i pre toga je bilo dužih perioda da niko nije bio unutra. Treba gradska vlast nekako da reši sudbinu kućice jer, ne samo što je beskućnici i prolaznici koriste za vršenje nužde, mada rade to i u haustorima i zgradama gde ima stanara, nego ovako sa urušenim krovom i išarana predstavlja ruglo. Sređuju fasade zgrada po centru, popravili su i Pozorišni trg, a nisu u stanju ovih 10 kvadrata da okreče i stave crep kako treba“, kaže jedan od stanovnika centra.

U gradskoj upravi navode da je ta kućica upisana kao svojina Republike Srbije sa zabeležbom svojstva kulturnog dobra, što znači da je pod zaštitom kao i svi objekti u centru grada.

Grad ima nameru da uredi objekat, ali postoji problem što se već dve godine čega na upis vlasništva u katastar nepokretnosti.

Kako su objasnili, to što je u vlasništvu Republike, a ne Grada razlog što se čeka na popravke.

„Postoji zabeležba da je Pravobranilaštvo Grada Novog Sada izjavilo žalbu na rešenje Republičkog geodetskog zavoda broj 952-02-4-226-93016/2019 od 24. juna 2020. godine. Dok se ne upiše javna svojina Grada Novog Sada, ne možemo da preduzimamo radnje vezane za rekonstrukciju ovog objekta, niti da ishodujemo građevinsku dozvolu“, navodi gradska uprava.

Iz lokalne uprave su dodali da ipak mogu da obezbede objekat i ograde ga tako da ne predstavlja smetnju za prolaznike i stanare i to će biti urađeno u najkraćem roku.

Izvor: 021.rs

Petrovaradinska tvrđava postala ruglo, hrpe smeća i zagađenje na svakom koraku (FOTO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

34 Shares
Share via
Copy link