Magazin Svet

Urušilo se najstarije groblje u Napulju, kovčezi sa leševima visili iz grobnice (FOTO)

Napuljska grobnica
Foto: EPA

Kada pomislite na Napulj, verovatno prvo šta vam padne na pamet su prelepo more, istorija, ostrva, vulkan i najukusnija pica na svetu, a muškom delu populacije – fudbal i Maradona.

Gradom već decenijama „caruje“ Kamora, u njemu se susreću razne kulture, imaju ponekad problema sa smećem, ali verovatno ne očekujete priču o leševima koji vire iz kovčega.

Međutim, upravo se to desilo u ponedeljak popodne, kada se na najstarijem gradskom groblju urušila četvorospratnica sa grobnim nišama, a sa nje je ostalo da visi najmanje desetak kovčega.

Radi se o drugom takvom incidentu na tom mestu ove godine, a mnogi smatraju da je za čitavu situaciju krivo loše upravljanje grobljem, piše Index.

Groblje napulj
Foto: EPA

Vlasti su nakon urušavanja mermerne zgrade, nazvane „Uskrsnuće“, zatvorile groblje „Poggioreale“, najveće u Napulju, i pokrenule istragu.

Tokom incidenta nije bilo povređenih, pošto u to vreme groblje nije bilo otvoreno, pa nije bilo posetilaca.

Nakon incidenta porodice sahranjenih ljudi održale protest

– Pre nego što se zgrada urušila, čuo se prasak i videli smo gust oblak prašine – rekao je Vinćenco Santagada, napuljski odbornik, zadužen za upravljanje grobljima.

U januaru je došlo do urušavanja zgrade na drugom delu groblja, pri čemu je uništeno oko 300 grobnih niša. Istraga o tom incidentu je u toku, piše The Guardian.

Porodice sahranjenih su juče održale protest.

Groblje napulj protest
Foto: EPA

– Sreća u čitavoj priči je da kovčezi naših najmilijih nisu ispali, pošto su bili položeni dublje unutar zgrade – rekao je Mauricio Bodi, čiji su supruga i roditelji sahranjeni u nišama.

Loše upravljanje grobljima traje decenijama

Političari u Kampaniji, regiji koja okružuje Napulj, kažu da vlasti već godinama zanemaruju gradska groblja.

– Opet se urušila zgrada na groblju „Poggioreale“. Ovo je neprihvatljiva situacija. Sa grobljima u Napulju se previše godina loše upravlja.

Prepuštena su sama sebi i postala su žrtve prevaranata i profitera – napisao je na Fejsbuku Frančesko Emilio Boreli, regionalni poslanik  stranke „Zelena Evropa“.

U februaru prošle godine 200 kovčega je palo u more kod grada Kamolji u severnoj Italiji, nakon što su se zbog klizišta urušili delovi groblja.

Izvor: Index

Novosadski Napolitanac pravi najbolju picu u gradu i obožava Maradonu

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

605 Shares
605 Shares
Share via
Copy link