Magazin

Ova komanda vam može spasiti život ako vas napadne agresivan pas

agresivan pas
Foto: wendywoodvet.co.za

Pas jeste naš veran pratilac i najbolji prijatelj, ali ponekad se dešava da ovi četvoronošci iznenada nasrnu na čoveka, pa i decu, što može da se završi sa teškim povredama i posledicama, ukoliko ne odreagujemo pravilno i pravovremeno..

Ako imate nesreću da se nađete u sličnoj situaciji, važno je znati kako se sačuvati. U nastavku slede preporuke stručnjaka i kinologa kako da sprečite ujed životinje.

Ostanite pribrani, psi osećaju naš strah

Psi, kao i neke druge životinje, zaista osećaju ljudski strah. Naravno, smiriti se, ako je pred vama agresivan pas, poprilično je teško.

Za početak, treba prestati vikati, mahati rukama i pokušavati da pobegnete. Ovakve aktivnosti izdaće vaš strah i nervozu, a pas će dobiti direktan signal za napad, prenosi Espreso.

Krećite se lagano

Ako je pas na vašem putu za vreme trčanja, odmah smanjite brzinu kretanja. Polako se okrenite u drugu stranu i nastavite lagano da se krećete, prateći psa perifernim vidom.

Ispravno bi bilo i da se zaustavite, da ostanete nepokretni i opustite ruke duž tela. Tako ćete izbeći pažnju životinje.

Izbegavajte direktan kontakt očima

Direktan kontakt očima sa psom može pojačati njegovu agresiju. Takav pogled, životinja doživljava kao pretnju, i zato će napasti prva.

agresivan pas napad
Foto: dogtagart.com

Psa treba držati u svom vidnom polju, gledajući ga sa strane. Onda će shvatiti da ne predstavljate pretnju, i najverovatnije će samo proći pored vas.

Odvratite pažnju životinji

U takvoj situaciji pomoći će bilo koja stvar koja će se naći pri ruci. Dajte psu vašu cipelu, flašu ili ranac – sve što on može zagristi.

Dok je životinja zauzeta, možete se polako udaljiti, izbegavajući posledice.

Odlučno izdajte komandu

Ako pas nastavlja da pokazuju agresiju, okrenite mu se licem, pri tome nastavljajući da gledate malo u stranu, i komandujte mu da ode. Bitno je da vaš glas, u tom trenutku, bude siguran i autoritativan, ali ni u kojem slučaju preteći i vrišteći.

Delotvorne komande su: „Ne!“ i „Nazad!“ – izgovorene sigurnom intonacijom. Nakon što ih pas čuje, on će osetiti vašu snagu, uplašiće se, i skloniće se u stranu.

Izvor: Espreso

Čopor pasa napao Beograđanina, spas potražio na krovu kola, a bakaluk završio na zemlji (VIDEO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link