Beograd Magazin

Šef kabineta Aleksandra Šapića nudio nameštanja tendera Kentkartu (AUDIO)

gradski-prevoz-beograd
Foto: Mateja Beljan

Predstavnici Grada Beograda nudili su turskoj kompaniji Kentkart, zaduženoj za sistem naplate karata u gradskom prevozu, novi posao koji bi im bio dodeljen na nameštenom tenderu.

Uslov je bio da Kentkart pristane na sporazumni raskid ugovora, pokazuju audio snimci do kojih je došao BIRN.

Predstavnici Kentkarta su ovu ponudu odbili.

Nenad Milanović, šef kabineta gradonačelnika Beograda, nudio je predstavnicima turske kompanije Kentkart da će im namestiti tender za novi posao – održavanje i unapređenje sistema za naplatu karata i upravljanje vozilima u javnom gradskom prevozu – ukoliko pristanu na sporazumni raskid postojećeg ugovora iz 2021. godine, pokazuju audio snimci sa dva sastanka koji su održani u zgradi Skupštine Beograda do kojih je došao BIRN.

Milanović je na sastanku 9. marta rekao predstavniku Kentkarta Savi Terziću da će ga optužiti da je „upropastio javni prevoz u Beogradu“ ukoliko turska firma ne prihvati ponudu o sporazumnom raskidu ugovora.

Šef Šapićevog kabineta, Milanović, nije odgovorio na pitanja BIRN-a o ponudi za raskid ugovora i nameštanju tendera. Na pitanja BIRN-a o nameštanju tendera nije odgovorio ni gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Srpski partner Kentkarta, Terzić, za BIRN kaže da mu nije jasno kako su novinari došli do snimka sa sastanka, ali potvrđuje da je ono što se čuje na snimku autentično i da je Milanović Kentkartu nudio novi posao koji bi turska kompanija dobila na nameštenom tenderu.

– Potvrđujem Vaše navode o tome da nam je nuđeno nameštanje buduće javne nabavke pod uslovom da potpišemo ponuđeni sporazumni raskid ugovora. To nam je nuđeno u više navrata. Da je ugovor bio štetan i da postoje elementi za raskid ugovora, Grad nam nikada ne bi nudio nastavak saradnje. O ovom događaju napravili smo službenu belešku i predali našem pravnom timu. To je sve što Vam mogu reći, jer ćemo sve dalje aktivnosti raditi u skladu sa savetima našeg pravnog tima – odgovorio je Terzić za BIRN.

Ceo tekst čitajte na sajtu BIRN-a.

Beograđanima skidaju s računa 98 dinara za gradski prevoz kojim se nisu vozili

27 Shares
Share via
Copy link