Srbija

U Srbiji otkriveno novo nalazište zlata, ali samo Vučić i Brnabić znaju lokaciju

vucic
Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u obraćanju naciji da je nađeno još jedno nalazište zlata u Srbiji koje je bolje od nalazišta u Žagubici i spada u 100 najvećih u svetu.

On je naveo da ne može da kaže koje je to mesto i da to znaju samo on i premijerka Ana Brnabić.

– Da ne govorimo gde je, sjatiće se svi. Kako se sazna skoči cena svega puta 10, puta 50. Našli smo, prema prvim izveštajima, vrše se dodatne provere, jedno od prvih 100, a možda i bolje od toga, nalazišta zlata u svetu. Da smo imali pameti da iskoristimo litijum, Kinezi su ušli u Boliviju, Amerikanci raspisali tender, samo Srbija donela odluku da sebi puca u nogu – rekao je Vučić.

Podsetimo, na lokalitetu Čoka Rakita, u Opštini Žagubica, pronađeno je bogato ležište zlata.

Preliminarni rezultati tehnoloških ispitivanja pokazali su i da je moguće proizvesti čist koncentrat zlata, sa ukupnim iskorišćenjem zlata većim od 93 odsto, objavilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

– Potencijalne rezerve značajne su sa aspekta količine rude, sadržaja zlata, što u perspektivi može biti od velikog značaja za ekonomiju cele zemlje, posebno za region istočne Srbije. Ono što treba napomenuti, jeste da je projekat u fazi istraživanja, da je potrebno kroz nova istraživanja potvrditi ove dobre rezultate, a nakon toga izraditi elaborat kojim će se izvršiti verifikacija resursa i rezervi – istakla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Bogato nalazište zlata pronađeno kod Žagubice

Izvor: Beta, N1

Čitajte Luftiku na Google vestima

232 Shares
232 Shares
Share via
Copy link