Srbija Vesti

Nakon pisanja Luftike, SNS odbornici odobrili pomoć za 600 novorođenčadi

zasedanje u vrbasu
Foto: Lokalna alternativa

Naknade u vidu pomoći za novoređene bebe u Vrbasu su konačno isplaćene majkama nakon pisanja našeg portala i izveštavanja TV ekipe Nova S. Prema informacijama koje navodi Lokalna Alternativa, opštinske vlasti su nakon pritiska javnosti rešile da se pozabave svojim propustima i konačno pozabave našom decom a ne samo svojom.

Po informcijama koje nam je prosledila Lokalna Alternativa, imamo isplaćeno je oko 6 miliona dinara za ovu namenu što dovodi do zaključka da je oko 600 porodica u opštini Vrbas konačno ostvarilo svoje pravo na pomoć za novorođenu bebu.

Naime, neke porodilje su na ovu pomoć čekale više od 2 godine dok su neke mame morale ponovo da podnesu dokumentaciju jer su je nadležni verovali ili ne – zagubili.

“NAKNADA ZA NOVOROĐENU BEBU KONAČNO ISPLAĆENA! Prema informacijama koje dobijamo od građana, a koje smo uspeli i nezvanično da potvrdimo, zaostale naknade za novorođenu bebu u opštini Vrbas su konačno isplaćene. Tek nakon pritiska javnosti, nakon puno deljenja na društvenim mrežama i viber grupama, mnogo negativnih komentara, ali ipak tek nakon probijanja medijskog mraka i interesovanja većih novinskih portala poput Luftike i televizije Nova S koja je snimila prilog o našem problemu, pomoć za novorođene bebe je ipak isplaćena.

Naš posao se tu ipak ne završava, moramo se potruditi da se odredbe koje definišu rokove izglasaju u skupšitini kako se ovo više ne bi ponavljalo. Prioritet moraju biti naši najmlađi, oni su budućnost Vrbasa.

Zahvaljujemo se svima koji su prepoznali ozbiljnost ovog problema i koji su uticali da sprobijemo medijski mrak u Vrbasu. U uslovima potpunog otuđenja građana od procesa odlučivanja i kidnapovanja Opštine Vrbas od onih koji svoj posao slabo razumeju, ovo je upravo alat koji treba razvijati kako bi uticali na svest naših sugrađana o tome da – ipak se mi pitamo i od nas zavisi u kakvom društvu ćemo živeti”, glasi objava Lokalne Alternative iz Vrbasa na društvenim mrežama.

Podsećamo, odbornici SO Vrbas su na devetoj sednici, početkom septembra na dnevnom redu imali izmene i dopune odluke o pravima na novčanu podršku za porodice sa decom. Odbornik grupe građana Oslobodimo Vrbas Goran Roganović je na inicijativu Lokalne alternative podneo zahtev za izmenu Odluke o pravima na finansijsku podršku porodici sa decom.

Zahtev je obuhvatao izmene koje se tiču redovne i blagovremene isplate pomoči za novorođenče, besplatan vrtić za treće dete i isplatu putnih troškova srednjoškolcima i studentima za septembar i okttobar.

Odbornici koji su na vlast došli pod sloganom “za našu decu”su glasali protiv ovih zahteva.

Tačnije, 24 odbornika je glasalo protiv a samo 4 za izmene koje se tiču naše dece:

  1. Da se isplata pomoći za novorođenu bebu isplaćuje u roku od 30 dana od podnošenja zahteva,
  2. Da treće i svako naredno dete ima pravo na regresiranje 100% cene boravka u vrtiću bez obzira da li ostala deca iz porodice koriste usluge predškolske ustanove,
  3. Da se regresiranje mesečnih karata za srednjoškolce i studente odnosi i na septembar, odnosno oktobar mesec.

Običan narod se bori za ‘našu decu’, a ti, nulo, samo za svoju!

generic vignette (DESK luftika.rs)
313 Shares
313 Shares
Share via
Copy link