Putovanja

U najzelenijem selu na svetu kao da je vreme stalo

Nekada je važilo za najbogatije ribarsko naselje na kineskom ostrvu Šengsi, a danas nosi titulu najzelenijeg sela na svetu.

U selu Houtouvan izgleda kao da je priroda pobedila modernizaciju čovečanstva, iako se nalazi na samo 70 kilometara od megalomanskog Šangaja.

Stanovnici su ga napustili početkom devedesetih godina prošlog veka kad je zaliv postao premali da bi zadovoljio potrebe ribolovne industrije koja je rasla.

Kako bi sebi olakšali život, u želji za boljom povezanošću s kopnom, bližim školama, univerzitetima i bolnicama, stanovnici su se odselili na kopno, piše Punkufer.

houtovan

Takav je obrazac bio uobičajen u mnogim malim kineskim selima. Samo je nekolicina stanovnika u Houtouvanu ostala u svojim domovima, posmatrajući kako susedne kuće sve više prekrivaju lišće i trava.

Ipak, 2002. i oni su otišli. Zastale u vremenu, delimično nameštene kuće i dalje čuvaju predmete vlasnika, kao da ih čekaju da se vrate.

Pre pet godina, kada su fotografije sela duhova obišle svet, Houtouvan je postao jako popularan, ali nije bio spreman za sve više turista koji su želeli uživo da razgledaju zeleni fenomen.

Vlasti su zamolile za strpljenje i posle dve godine Houtouvan se pripremio za posetioce koji su pre pandemije tamo mogli i da prespavaju, šetaju se oko kuća ili istražuju okolinu – sve na sopstvenu odgovornost.

Ma koje prirodne lepote, Vučić je bitan: Predsednik na turističkom plakatu zove Kineze u Srbiju

Čitajte Luftiku na Google vestima

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

146 Shares
146 Shares
Share via
Copy link