Lifestyle

Najveća zabluda o menstruaciji u koju veruje čak 95 odsto žena

U svetu a i kod nas dugo i naširoko se priča o sinhronizovanom menstrualnom ciklusu između bliskih devojaka, žena. Naime, u zavisnosti od bliskosti sa nekom osobom – vrlo verovatno će se menstrualno krvarenje javiti u istom vremenskom okviru da se delom poklopi sa ciklusom drugarice ili prijateljice.

Bar u toj meri bliske, da ćete utvrđivati kog dana je koja “dobila”. Ali, da li će se poklopiti da “oni dani” nastupe isti dan, u te pojedinosti mi, nećemo zadirati. Evo šta kažu stručnjaci.

Većina žena, čak njih 95 odsto veruje u rezultate jednog nepotpunog istraživanja o menstruaciji. U neproverenu činjenicu veruje se na svim kontinentima, ali najnovija studija bi mogla da obori ovu teoriju.

Američki psiholog Marta MekKlintok 1971. godine objavila je prvu studiju o menstrualnoj sinhronizaciji. Iza tog pojma skriva se usklađivanje menstrualnih ciklusa među ženama koje puno vremena provode zajedno.

MekKlintok i njen tim istraživali su žene koje zajedno žive u studentskim domovima i ustanovili da su nakon nekoliko meseci ispitanice počele da dobijaju menstruaciju u isto vreme.

Sinhronizaciju su pripisali feromonima i drugim faktorima poput mesečevih mena. Mnoge žene tada su potvrdile hipotezu stručnjaka o usklađivanju ciklusa, a procenjuje se da i danas 95 odsto žena veruje u nju.

Međutim, od objave spomenute studije urađeno je mnogo novih istraživanjana istu temu i ni jedno od njih nije potvrdilo navode prvog istraživanja.

Prema kritičkom osvrtu na studiju Marthe MekKlintok iz 2013. godine, ne postoji ni jedan naučni dokaz koji može potvrditi menstrualnu sinhronizaciju niti uticaj feromona ili mena na usklađivanje ciklusa.

Stručnjaci eventualnu pojavu usklađivanja pripisuju čistoj slučajnosti ili pak običnoj matematici jer je logično da se ciklusi pre ili kasnije “preklope” tokom određenog vremenskog perioda. Bez obzira na to što nauka uporno pobija ovu hipotezu, žene širom sveta i dalje tvrde da menstrualna sinhronizacija postoji.

Mit ili stvarnost?

Odrasla pre vremena, a sa 18 godina je prava inspiracija

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
240 Shares
240 Shares
Share via
Copy link