Film

8 šokantnih dokumentarnih filmova su dokaz da je istina surovija od fikcije

evil-genius

Šta biste uradili da vam neko stavi bombu oko vrata i natera vas da opljačkate banku? Da vas neto otme ispred kuće vaših roditelja – dva puta? Da zaglavite u ledenoj vodi, u mraku i bez zraka?

Da dokumentarci mogu biti uzbudljivi, ali i uznemirujući kao i prosečan horor, dokazuju filmovi koje je ekipa na BuzzFeedu proglasila jezivima.

1. The Disappearance of Madeleine McCann (2019.)

2007. godine trogodišnja Madeleine McCann nestala je tokom porodičnog odmora u jednom rezortu u Portugalu. Njeni su roditelji ostavili Maddie i njeno dvoje braće da spavaju u sobi i otišli na večeru s prijateljima.

Kad su kasnije te večeri proverili decu, primetili su da je Maddie nestala. Sledećih nedelja nastala je ludnica u istrazi, a u jednom je trenutku čak i glavni istražitelj bio osumnjičen. Maddie nije pronađena do današnjeg dana.

Njen nestanak je najpoznatiji slučaj nestanka deteta na svetu. Ovaj će vam dokumentarac pokazati zašto.

2. Last Breath (2019.)

Otvoreno more može biti strašno, a još strašnije je ako se nađete zarobljeni 100 metara ispod površine u hladnoći i tami. Upravo to se dogodilo Chrisu Lemonsu 2012. U to vreme je radio na brodu, a dok je obavljao neke popravke na dnu Severnog mora, vremenska nepogoda je uzrokovala prevrtanje čamca i prekid dotoka vazduha.

U ovom dokumentarcu gledamo intervjue sa svedocima i snimke sigurnosne kamere na brodu dok doznajemo što se događalo tog dana, piše Index.

3. Three Identical Strangers (2018.)

Film počinje kad Booby Shafran nakon što je krenuo na fakultet saznaje da ima blizanca. Nakon toga stvari postaju čudnije. Kad je njihova fotografija završila u novinama, javio im se i treći čovek za kojeg se pokazalo da je njihov treći identični brat.

Njih trojica počinju istraživati kako bi došli do odgovora na pitanje zašto su ih ikad razdvojili, samo da bi saznali da su njihove porodice bez znanja bile deo istraživanja koje je platila vlada.

4. Abducted in Plain Sight (2017.)

Sedamdesetih godina 12-godišnja devojčica iz američkog Idaha oteta je ispred kuće svojih komšija – dva puta. U ovom je filmu bezbroj jako čudnih preokreta.

5. There’s Something Wrong with Aunt Diane (2011.)

2009. Diana Schuler vozila je autoputom brzinom oko 140 kilometara na sat – u krivom smeru, a u jednom trenutku je izazvala sudar u kojem je poginulo osmoro ljudi, uključujući Diane, njenu kćer i troje njenih nećaka.

Autopsija je pokazala da je Diane bila jako pijana u trenutku sudara. Njen suprug je tvrdio da se Diane nikad nije opijala. Ovaj dokumentarac se bavi događajima koji su prethodili nesreći i pokušava objasniti što se zapravo dogodilo tog dana.

6. The Woman Who Wasn’t There (2012.)

Alicia Esteve Head tvrdila je da se nalazila na 78. spratu Svetskog trgovačkog centra tokom napada 11. septembra.

Detaljno je svedočila o svom preživljavanju, a čak je tvrdila da je njen verenik poginuo u tom napadu. Kasnije je postala predsednica grupe za podršku preživjelima.

Postojao je ipak jedan problem: Head nije bila u Svetskom trgovačkom centru u vreme napada. Zapravo nije bila ni u SAD-u, već u Barceloni. Tko je zapravo Alicia Esteve Head? Moraćete pogledati dokumentarac da to saznate.

7. Dreams of a Life (2011.)

Joyce Carol Vincent preminula je u svom stanu u Londonu 2003, no njeno telo pronađeno je tek tri godine kasnije.

Vincent je račune i stanarinu plaćala putem trajnog naloga, pa niko nije primetio da je nema dok uplate nisu prestale.

Kad su je pronašli, od nje je ostao samo kostur. Pokraj nje su pronašli zamotane božićne poklone. Dokumentarac istražuje kako se ovo moglo dogoditi.

8. Evil Genius (2018.)

Brian Wells, dostavljač pizza u Pennsylvaniji, 2003. opljačkao je banku, noseći oko vrata ogrlicu s pričvršćenom bombom. Tvrdio je da je prisiljen na to jer je morao slediti uputstva pravih pljačkaša pod pretnjom da će aktivirati bombu koju je nosio na vratu.

Ova true crime serija prati istragu slučaja “pizza bombaša” te pokušava pronaći odgovore na pitanje je li Wells zaista bio žrtva ili je bio deo grupe koja je isplanirala ovaj napad.

Ovih 8 dokumentaraca o prirodi spektakularniji su od holivudskih hitova

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link