Magazin

Upoznajte Micu Trofrtaljku, legendu jugoslovenske trash-folk scene (VIDEO)

Micu Trofrtaljku mlađe generacije svakako će pamtiti po izgovorenim rečenicama u kultnom domaćem filmu Lepa sela lepo gore – „Šuti, bolan, erotika“ i „Vid’ ćune, prava pionirska“. Neki će se setiti i da je Mica, pravim imenom Milica Ostojić, gostovala u pesmi „Amerika i Engleska“ s drugog studijskog albuma Ramba Amadeusa, a tek će retki znati da se radi o vladarici jugoslovenske trash-folk scene od pre nekih 35 godina, s pesmama naslovljenim poput „Pevaljka sam od glave do pete“ ili „I labavi ume da zabavi“

Povod za priču o Mici je dokumentarac „Mica i okolne priče“, reditelja Milana Nikodijevića, koji je delu javnosti poznat i po filmu „Zabranjeni bez zabrane“ gde tematizira najplodonosniju epohu jugoslovenskog filma i u kojem se pojavljuju slavni, ali u komunizmu često osporavani reditelji poput Dušana Makavejeva, Lazara Stojanovića, Slobodana Šijana ili Tomislava Gotovca.

Smatrajući da je Milica Ostojić nesvakidašnji lik vredan dokumentovanja, Nikodijević je o njoj odlučio snimiti film, za koji sama Mica smatra da će je vratiti na mesto koje ona i zaslužuje. A to je mesto njenih najuspešnijih dana kada je pevala svoje hitove kao što je „Svi se digli sa stolice, pa mi glede u nogice. Nosim suknju tri frtalja, drukčije ne valja“, što je zapravo jedan od njenih prilično retkih nevulgarnih stihova.

U čak 13 filmova pojavljivala se kao sporedna glumica, a svakako je njena najzapaženija uloga ona u Lepa sela lepo gore, gde glumi teta Džanu. Ovom prilikom ćemo vam pustiti desetominutnu najavu dokumentarca.

Dokumentarac o baronu Vrangelu

16 Shares
Share via
Copy link