Magazin Srbija

Najstarija Srpkinja ima 114 godina, 120 unuka a umire sama u bedi i buđi

baka-djurdja
PrtSc

Umesto da joj starost bude dostojna i da se nalazi u čistom i toplom, baka Đurđa, koja je ove godine pobedila i koronu, muči se i pati na samom rubu siromaštva. Zavisna je od tuđe nege i pomoći, a jedini ko joj se našao u toj bedi, jeste sin Miroslav.

Izrodila je 17 dece, od kojih ima više od 100 unuka, a trenutno živi sa sinom i snajom u jedom delu kuće, dok je u drugom još jedan njen sin.

Čitav život bake Đurđe bio je težak i ispunjen nemaštinom. Kako pričaju njeni sinovi, od rane mladosti je išla u nadnicu, vodeći i sa sobom decu.

Onu najmanju bi stavila u tzv. ljuljku, odnosno, platno, ćebe ili ćilim, koje bi bilo zavezano s jednog kraja drveta na drugi. Tu je dete spavalo i ljuljuškalo se dok bi ona radila. Ona je za to vreme išla da žanje žito, okopava kukuruz ili sakuplja seno. Kad padne noć, onda bi joj te komšije kod kojih je radila, dale činiju brašna I kašiku soli , kako bi deci umesila hleb.

– Život moj je težak. Najstarije dete ima 90 godina. To je ćerka koja živi u Makedoniji. Najmlađe dete, ne znam koliko godina ima sad. Teško mi je da hodam, da ležim, slabo čujem i gotovo ništa ne vidim – govorila je ranije baka Đurđa u razgovoru za emisiju „Kvadratura kruga“.

Danas, ljudi zlatnog srca okupili su se oko želje da se baki pomogne. Prva među jedankima, mlada humanitarka i višestruko odlikovana karatistikinja iz Vranja Tamara Misirlić, rešila je da raširi apel, koji je kao požar krenuo da cirkuliše društvenim mrežama.

„U selu Radovnica živi baka Đurđa Marković, najstarija žena u Srbiji. Baka Đurđa Marković rođena je davne 1908. godine, preživela je oba svetska rata i sve vreme je pomagala vojnicima. Zbog toga su Bugari hteli da je ubiju, ali ova spretna žena je uspela da pobegne sa detetom u naručiju.

Rodila je 17 a preživelo joj je jedanaestoro dece, najstarija ćerka ima 94 godine.

Danas baka Đurđa živi u teškim uslovima, sa sinom Miroslavom, u selu Radovnica. Kuća im je stara i propala, grede na plafonu su se iskrivile i samo čekaju kada će se sručiti na njih dvoje, ali kako Miroslav kaže, oni se ne plaše.

Žive od bakine socijalne pomoći od koje mogu da kupe pelene, nešto hrane i plate to malo struje što potroše. Imaju i par koza, koje će morati da prodaju ili da ih poklone, jer para da ih prehrane nemaju dovoljno, a Miroslav posle udesa koji je preživeo više nije sposoban da sve radi sam.“

*BAKI MOŽETE POMOĆI UPLATOM NA RAČUN NJENOG SINA:

200 – 116838311 – 21

MIROSLAV STOJKOVIĆ

SLANJEM PAKETA:

MIROSLAV STOJKOVIĆ

0640430143

SELO RADOVNICA, OPŠTINA TRGOVIŠTE

40 godina radila u Nemačkoj i sinovima izgradila vile, a oni je izbacili na ulicu

404 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap